• Home
  • Externe
  • Protest inedit în Elveția, în semn de solidaritate cu fermierii Europeni: „Fără țărani nu o să aveți ce mânca”

Protest inedit în Elveția, în semn de solidaritate cu fermierii Europeni: „Fără țărani nu o să aveți ce mânca”

protest-inedit-in-elvetia,-in-semn-de-solidaritate-cu-fermierii-europeni:-„fara-tarani-nu-o-sa-aveti-ce-manca”

Într-un eveniment fără precedent, străzile din Geneva au fost martorele unui marș impresionant de tractoare, sâmbătă, când aproximativ 30 de vehicule agricole, însoțite de escorta poliției, au defilat în centrul orașului, marcând primul protest al fermierilor elvețieni. Inițiativa, departe de a fi o simplă demonstrație locală, reflectă ecoul unei mișcări de amploare ce cuprinde întreaga Europă, chiar dacă Elveția nu face parte din Uniunea Europeană. Aproximativ 200 de persoane s-au alăturat fermierilor, subliniind solidaritatea comunității față de cauza agricolă.

Antonin Ramu, un tânăr viticultor de 19 ani, a împărtășit îngrijorările sale privind viitorul profesiei: „Mă preocupă incertitudinea viitorului meseriei noastre. Este trist să constatăm că predecesorii noștri se confruntă cu dificultăți în a-și moderniza echipamentele și a produce conform cerințelor ecologice actuale.” În ciuda aprobării trecerii la practici agricole sustenabile, Ramu a cerut „mai mult sprijin” și o competiție echitabilă pe piață.

Organizat de sindicatul Uniterre, protestul vine ca răspuns la o petiție lansată recent de Union suisse des paysans, considerată insuficientă de către unii fermieri. Eline Müller, secretar sindical la Uniterre, a evidențiat că, deși Elveția nu este membră a UE, problemele cu care se confruntă fermierii sunt similare cu cele din restul Europei.

Rudi Berli,

 » România FM – Externe
Citește continuarea 👆