• Home
  • Externe
  • Putin creează o nouă lege pentru „știrile false” pentru a finanța invazia Rusiei în Ucraina

Putin creează o nouă lege pentru „știrile false” pentru a finanța invazia Rusiei în Ucraina

putin-creeaza-o-noua-lege-pentru-„stirile-false”-pentru-a-finanta-invazia-rusiei-in-ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri o lege care permite autorităților să confiște bani, bunuri și alte active de la persoanele condamnate pentru difuzarea de „informații fals intenționate” despre armata țării. Această mișcare vine ca o extensie a legislației existente care vizează „discreditarea” armatei, subliniind o penalizare mai aspră pentru cei considerați „trădători” de statul rus.

Legislația a fost rapid adoptată de ambele camere ale parlamentului rus, cu susținere unanimă în camera superioară săptămâna trecută. Vyacheslav Volodin, președintele camerei inferioare, a accentuat că măsura vizează pedepsirea mai severă a „trădătorilor care denigrează țara noastră și trupele noastre”, propunând confiscarea titlurilor onorifice, a activelor și a altor valori.

Oficialii ruși au aplicat deja legislația existentă împotriva criticilor președintelui Putin, cu mai mulți activiști, bloggeri și cetățeni obișnuiți primind sentințe lungi de închisoare. Noua lege de confiscare se va aplica și celor condamnați pentru incitare publică la „activități extremiste” și acțiuni dăunătoare securității statului sau „discreditarea” forțelor armate.

În contextul conflictului cu Ucraina, legea adoptată reflectă o intensificare a represiunii guvernamentale împotriva disidenței, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022. Agenția de stat rusă Tass a precizat că, în urma condamnării conform noii legi,

 » România FM – Externe
Citește continuarea 👆