Riscul de boli endocrine la copii

closeup shot female holding gold diamond ring with pink rose 1 scaled 1

Majoritatea părinților urmăresc modul în care se dezvoltă copiii lor, sunt atenți la diferite semnale și simptome și fac tot posibilul pentru a fi cât mai bine informați și a acționa în consecință atunci când este cazul. Tocmai din acest motiv este important ca fiecare părinte să știe că există inclusiv boli edocrine care afectează copiii și că acestea se manifestă printr-o serie de simptome, unele dintre ele destul de vizibile.

Care sunt bolile endocrine la copii și cum se depistează

Întârzierea staturală sau înălțimea mai mică decât media pentru o anumită vârstă conform curbelor de înălțime valabile – aceasta este cea mai frecventă problemă endocrinologică de care sunt afectați peste 30% dintre cei care se prezintă la un consult de specialitate.

Întârzierea staturală se poate manifesta încă din viață intrauterină, dar poate apărea și după naștere.

Atunci când întârzierea staturală apare intrauterin aceasta poate fi provocată de anumite cauze: sindroame dismorfice malformative, sindroame polimalformative cu aberații malformative, nanismul esențial dismorfic, embriofetopatii sau cauze endocrine precum hipotiroidie, insuficiență hipofizară congenitală.

Întârziere staturală cu debut postnatal este determinată de anumite boli cronice, nanismul psiho-social, pubertataea precoce, înălțimea mică constituțională, alte cauze endocrine precum nanismul hipofizar, hipotiroidia, hipercorticismul.

Obezitatea este o altă boală endocrină, fiind în același timp o tulburare cronică a stării de nutriție.  Un copil obez poate ajunge să sufere în timp de boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, probleme ortopedice, tulburări mintale, rezultate școlare slabe și scăderea stimei de sine. Pentru a evita apariția obezității la copii se recomandă părinților să supravegheze cu atenție dieta copiilor, să elimine alimentele nocive sau să le reducă (alimentația de tip fast-food, dulciuri concentrate), să ii încurajeze să facă sport și să le ofere posibilitatea de a socializa și a se forma într-un mediu echilibrat.

Pubertatea precoce: dintre toate bolile endocrine, aceasta are cel mai mult nevoie să fie diagnosticată la timp și să se urmeze tratamentul adecvat. Pubertatea precoce este legată de o maturare a axului hipotalamo-hipofizo-gonadal responsabil de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare, înainte de vârsta de 8 ani la fete și de 10 ani la băieți. Aceasta duce la accelerarea vitezei de creștere  și închiderea cartilajelor de creștere, iar consecința este o diminuare a înălțimii finale a copilului.

Întârzierea pubertară este practic opusul pubertății precoce. Părinții vor observa absența apariției caracterelor sexuale secundare după vârsta de 14 ani la fete și 16 ani la băieți sau prin trecerea de mai mult de 5 ani de la apariția unui caracter sexual secundar și nefinalizarea maturizării sexuale.

Informaţîi oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, evacuare chist tiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină, densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității. Pentru mai multe informații puteți vizită blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro