• Home
  • Breaking News
  • România intră în Schengen în martie 2024 pe cale aeriană și maritimă

România intră în Schengen în martie 2024 pe cale aeriană și maritimă

Schengen

Consiliul Uniunii Europene a adoptat miercuri, 27 decembrie, o decizie semnificativă pentru România, stabilind ca țara noastră să se alăture Spațiului Schengen în martie 2024, cu includerea porturilor și aeroporturilor, conform informațiilor obținute de Main News. Acest pas important vine după ani de așteptări și negocieri, marcând o etapă esențială în integrarea europeană a României.

Uniunea Europeană a fixat data aderării României la spațiul Schengen pentru frontierele aeriene și maritime la 31 martie 2024, urmând ca frontierele terestre să fie incluse în 2025, conform surselor guvernamentale citate de Adevărul. Această decizie a fost luată de Consiliul Uniunii Europene după negocieri îndelungate și urmează un parcurs favorabil, având în vedere recenta aprobare a Parlamentului olandez pentru aderarea Bulgariei, dosarul acesteia fiind legat de cel al României.

Totodată, liderii europeni au ajuns la un acord referitor la reforma sistemului de azil și migrație, stabilind reguli mai clare pentru gestionarea migranților ilegali, prelevarea datelor biometrice și cooperarea între statele membre. Acest pact pentru migrație este considerat un răspuns la cerințele Austriei pentru acceptarea României și Bulgariei în Schengen.

Cu toate acestea, unii europarlamentari români critică abordarea în două etape a aderării, argumentând că negocierile ar fi trebuit să vizeze o aderare totală. Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD/S&D) a explicat că discuțiile curente se concentrează pe aderarea în mai multe faze, cu o perspectivă clară asupra includerii frontierei terestre.

Este luată în considerare posibilitatea ca România să se decupleze de Bulgaria după aderarea inițială, dată fiind situația distinctă a celor două țări în ceea ce privește securitatea frontierelor, în special granița bulgară cu Turcia.

Reamintim că Viena a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen la sfârșitul anului 2022, invocând preocupări legate de migrație. Recent, premierul Marcel Ciolacu a anunțat deblocarea discuțiilor cu Austria, convenindu-se asupra unei aderări parțiale inițiale pe cale aeriană și maritimă.