• Home
  • Religie
  • Sărbătoare cu cruce albastră în calendar ortodox la data de 18 decembrie 2024: Rugăciunea pe care creștinii o rostesc în momentele dificile! Este dezlegare la ulei și vin în Postul Crăciunului 2024

Sărbătoare cu cruce albastră în calendar ortodox la data de 18 decembrie 2024: Rugăciunea pe care creștinii o rostesc în momentele dificile! Este dezlegare la ulei și vin în Postul Crăciunului 2024

Screenshot 20241217 171054 Facebook 1024x636 1

Pe 18 decembrie 2024, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Daniil Sihastrul, o figură importantă a spiritualității creștine, apărător al celor prigoniți, exilați și înstrăinați. În această zi, credincioșii rostesc o rugăciune specială către Sfânt, cerând sprijin și ajutor divin în momentele de cumpănă.

Calendar ortodox 18 decembrie 2024: Sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul

Sfântul Daniil Sihastrul este sărbătorit anual pe 18 decembrie, fiind cunoscut ca un simbol al smereniei și rugăciunii neîncetate. Acesta s-a născut în jurul anului 1400, într-un sat din apropierea Rădăuțiului, unde a primit la botez numele Dumitru. La vârsta de 16 ani, a fost călugărit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți, primind numele de David.

După această etapă, tânărul călugăr a ajuns la Schitul Sfântului Lavrentie, unde a îmbrățișat o viață monahală dedicată rugăciunii și liniștii sufletești. În căutarea unei retrageri mai profunde, Sfântul Daniil s-a mutat pe malul pârâului Viteul, unde a săpat un paraclis într-o stâncă, dorindu-și o existență mai austeră și concentrată pe comuniunea cu Dumnezeu.

Rolul Sfântului Daniil Sihastrul în istoria Moldovei

Sfântul Daniil a avut o influență semnificativă asupra vieții politice și spirituale a Moldovei. Copilul domnitorului Bogdan al II-lea, tânărul Ștefan, s-a refugiat la chilia Sfântului, găsind aici liniște și îndrumare. Daniil i-a oferit lui Ștefan încredere și profeția că acesta va deveni domnitor al Moldovei, un destin care s-a împlinit mai târziu.

Recunoscător pentru sprijinul oferit, Ștefan cel Mare a ridicat Mănăstirea Putna, la îndemnul Sfântului Daniil Sihastrul. Această mănăstire avea să devină unul dintre cele mai importante centre spirituale și culturale ale țării.

Rugăciunea către Sfântul Daniil Sihastrul

Rugăciunea rostita în această zi îl invocă pe Sfântul Daniil ca apărător al celor încercați și călăuză spirituală:

Prin pădure, în chilie,
Sfântul plin de bucurie
Se-ntâlnește cu Hristos
Și ne dă sfat cuvios.

El Moldova luminează
Și la el îngenunchează
Însuși Ștefan, Domnul mare,
Cel fără asemănare.

Călăuza tuturor,
Pustnic povățuitor,
Rugător neîncetat,
Luptător neînfricat.

Roagă-te lui Dumnezeu
Și pentru poporul tău,
Că geme sub greu păcat,
De Dumnezeu depărtat…

Cu blândețe să ne cerți
Și cu milă să ne ierți.