Se închid şcolile în România? E anunţul momentului: anul şcolar s-ar putea finaliza mai devreme

VA Press

Soli inchise in mai din cauza grevei

Elevii care așteaptă cu nerăbdare vacanța de vară ar putea avea parte de o surpriză plăcută, întrucât anul școlar s-ar putea încheia cu o lună mai devreme, adică la sfârșitul lunii mai. În contextul în care sindicatele din învățământ pregătesc o grevă și amenință cu încheierea anului școlar în luna următoare, săptămâna aceasta devine crucială pentru viitorul anului școlar.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională a Sindicatelor „Alma Mater” strâng semnături pentru declanșarea unei greve generale, nemulțumite de înghețările salariale. Sindicatele sunt hotărâte să acționeze, dacă nu li se acordă atenția cuvenită.

Profesorii cer creșterea salariilor, plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, decontarea navetei și investiții în sistemul de învățământ. Termenul limită pentru găsirea unor soluții la aceste probleme este 22 mai, iar în caz contrar, cadrele didactice amenință cu declanșarea unei greve generale.

Pe lângă aceste tensiuni, sistemul de învățământ se confruntă și cu un alt scandal, referitor la dezbaterile pe tema legilor educației. Exmatricularea și introducerea camerelor video în sălile de clasă sunt temele contestate de numeroși părinți.

Parlamentarii au votat deja măsuri pentru combaterea violenței în școli, iar în prezent se analizează amendamentele venite din partea cultelor religioase. Pentru prevenirea violenței, vor fi instalate camere de supraveghere în sălile de curs, cu acordul părinților, și se vor lua măsuri pentru controlul accesului persoanelor străine în școli.

În plus, vor fi introduse programe de suport psihologic pentru profesorii agresați, care trebuie implementate în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. Votul final în plenul Camerei Deputaților pe legile educației este așteptat să aibă loc în această săptămână.