• Home
  • Religie
  • Sfantul Nicolae 2024. Ce trebuie sa faci pe 5 decembrie, in ajun de sarbatoare, pentru sanatate, fericire, spor si noroc

Sfantul Nicolae 2024. Ce trebuie sa faci pe 5 decembrie, in ajun de sarbatoare, pentru sanatate, fericire, spor si noroc

Sfantul Nicolae 2024. Ce trebuie sa faci pe 5 decembrie in ajun de sarbatoare pentru sanatate fericire spor si noroc 768x496 1

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este una dintre cele mai îndrăgite și așteptate momente ale anului, atât de copii, cât și de adulți. Celebrată anual pe 6 decembrie, această zi este precedată de un ajun special, încărcat de tradiții și obiceiuri menite să aducă sănătate, fericire, spor și noroc.

Tradiții și credințe despre noaptea de Sfântul Nicolae

Legenda spune că în noaptea de 5 decembrie, cerurile se deschid pentru o clipă, iar Sfântul Nicolae poate fi zărit stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Este momentul în care dorințele cele mai adânci pot deveni realitate.

Rugăciunea făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae

Un moment important al ajunului este rostirea unei rugăciuni speciale, despre care se crede că aduce binecuvântări:

„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrabă a le ajuta… (rugăciunea completă continuă în articol).”

Aceasta este un prilej de introspecție și de comuniune cu divinitatea, fiind considerată cheia pentru liniște sufletească și protecție.

Obiceiuri din ajunul Sfântului Nicolae

În tradiția populară, copiii își lustruiesc ghetuțele în seara de 5 decembrie, pregătindu-se pentru darurile aduse de Moș Nicolae. Cei cuminți primesc dulciuri și jucării, iar cei mai neascultători găsesc o nuielușă, simbol al mustrării.

Se mai spune că Moș Nicolae privește prin ferestre pentru a vedea dacă un copil a fost ascultător sau nu. Totodată, în această seară, este recomandat să oferim cadouri celor dragi, acest gest aducând fericire și noroc pentru anul ce urmează.

Crenguțele de pomi fructiferi și semnele norocoase

Un alt obicei răspândit este aducerea în casă a crenguțelor de pomi fructiferi, care se așază în apă lângă icoane. Dacă aceste crenguțe înfloresc până la Anul Nou, se consideră că anul următor va fi unul plin de rod și împliniri.

Tradiții locale de Sfântul Nicolae

În unele sate, ajunul Sfântului Nicolae este marcat prin adunări de fete care prepară plăcinte. La ora 9 seara, flăcăii vin să se alăture și începe o petrecere plină de voie bună. Tot în această perioadă, feciorii formează cete și încep repetițiile pentru colindele de Crăciun și Anul Nou.

Semnele iernii adevărate

Se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna. Dacă ninge în această zi, se spune că Moșul își scutură barba sură. În caz contrar, legenda afirmă că Sfântul Nicolae a întinerit.