Sfaturi pentru Cultivarea Cepei în Sol Argilos

480f646ae43cb588b1e0ca16d950c7db 1

Dacă doriți să cultivați ceapă în sol argilos, trebuie să luați în considerare câteva sfaturi pentru a obține o recoltă bună:

 1. Prepararea Solului: Solul argilos nu este ideal pentru ceapă, așa că este important să-l ameliorați. Adăugați nisip și turbă în sol și amestecați-l bine pentru a-l îmbunătăți.
 2. Nivelul de Aciditate: Verificați nivelul de aciditate al solului. Ceapa preferă un sol slab alcalin. Dacă solul este acid, adăugați dolomită măcinată pentru a-l corecta. Faceți acest lucru în toamnă, deoarece în primăvară ar putea fi prea târziu.
 3. Dezinfectarea Răsadurilor: Înainte de a planta răsadurile, înmuiați-le într-o soluție de permanganat de potasiu timp de 10-20 de minute pentru a le dezinfecta.
 4. Tăierea Vârfului: Tăiați vârful răsadurilor pentru a stimula creșterea mai rapidă a cepei.
 5. Sare și Plantare Companion: Adăugați puțină sare în rândurile de ceapă pentru a descuraja muștele cepei. De asemenea, plantați morcovi lângă ceapă, deoarece ceapa respinge muștele ce hibernează pe morcovi, iar morcovii îi alungă pe cei de pe ceapă.
 6. Fertilizare: Efectuați trei fertilizări pe parcursul sezonului:
  • Prima: în faza primelor 2 frunze, folosiți o soluție de gunoi de grajd sau gunoi de pasăre, plus superfosfat și cenușă.
  • A doua: după 2 săptămâni, folosiți superfosfat, uree și potasiu.
  • A treia: la sfârșitul lunii iunie, utilizați aceeași combinație de superfosfat, uree și potasiu.

Asigurați-vă că nu exagerați cu îngrășămintele de azot, deoarece acest lucru poate duce la dezvoltarea excesivă a frunzelor în detrimentul bulbilor.

 1. Potasiu: Potasiul este important pentru păstrarea cepei, deci utilizați sulfat de potasiu sau cenușă, care conțin potasiu.
 2. Recoltarea la Timp: Recoltați ceapa la sfârșitul lunii iulie, înainte de primele ploi din august, pentru a o păstra mai mult timp.
 3. Uscarea și Curățarea: După recoltare, uscați ceapa și îndepărtați murdăria uscată. Tăiați tulpinile uscate, lăsând doar 8-10 cm pentru a prelungi durata de păstrare a bulbilor.
 4. Alegerea Periodică: Verificați și alegeți periodic ceapa pentru a elimina orice bulburi care s-au deteriorat, pentru a evita răspândirea putrezirii.

Cu aceste sfaturi, veți putea obține o recoltă sănătoasă și bogată de ceapă chiar și în sol argilos. Succes în grădinărit!