Sfinții 40 de Mucenici, parte din oastea împăratului Licinus, au fost supuși la chinuri cumplite după ce au refuzat să se lepede de Dumnezeu. Guvernatorul Agricola a ordonat ca aceștia să fie arși pe rug și aruncați în lacul Sevastiei. În fiecare an, pe 9 martie, credincioșii îi pomenesc și respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, printre care se numără și consumul a 44 de pahare cu vin.
De ce se beau 44 de pahare cu vin în ziua Sfinților 40 de Mucenici
În România, este o tradiție ca de Sfinții 40 de Mucenici să se consume 44 de pahare cu vin. Aceste pahare simbolizează sângele vărsat de Mucenici în timpul suferințelor lor. Chiar dacă nu toți bărbații reușesc să consume toate cele 44 de pahare, se recomandă măcar să guste din vinul acestei zile sau să fie stropiți cu el.
Se crede că cei care respectă această tradiție vor obține mai multă putere de muncă pe parcursul anului și vor fi feriți de boli. Vinul rămas în pahare nu trebuie aruncat, ci utilizat pentru a stropi pomii, asigurând astfel recolte bogate, conform informațiilor de pe click.ro.
Există variații regionale în ceea ce privește numărul de pahare de vin consumate; în unele zone se obișnuiește 40, iar în altele 44, diferența fiind dictată de tradițiile locale. În timp ce tradiția creștină subliniază numărul de 40, cea geto-dacică face referire la 44, un număr care coincide cu zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, conform playtech.ro.
Tradiții, obiceiuri și superstiții respectate pe 9 martie 2025
Pe 9 martie 2025, creștinii respectă o serie de tradiții și superstiții legate de Sfinții 40 de Mucenici. În această zi, este interzis să se spele sau să se facă curățenie în gospodărie. În multe regiuni ale României, oamenii strâng gunoiul în mijlocul curții pentru a-i da foc, iar tinerii care sar peste acest foc vor avea parte de sănătate pe tot parcursul anului, protejându-se astfel de boli.
Cenușa rezultată din arderea gunoaielor este folosită în grădină, fiind așezată la baza copacilor, dar și în jurul gospodăriei pentru a proteja locuința de șerpi. De asemenea, gospodinele se pregătesc să coacă mucenici, fie că este vorba de varianta muntenească sau moldovenească, specifică acestei zile.