Simptomele anemiei pe care nu trebuie să le ignori

Anemie

Anemia, o afecțiune adesea subevaluată, poate afecta calitatea vieții în multe moduri neașteptate. Cu simptomele sale deseori subtile, este important să fim vigilenți și să recunoaștem aceste semne precoce care pot sugera o deficiență de fier și vitamina B12.

Un simptom comun al anemiei este senzația de oboseală constantă. Aceasta este cauzată de o cantitate redusă de hemoglobină, o proteină vitală pentru transportul oxigenului în tot corpul. Hemoglobina redusă se traduce prin mai puțin oxigen care ajunge la creier, provocând amețeli și epuizare.

Pielea palidă poate fi, de asemenea, un indicator al anemiei. Dacă celulele roșii din sânge nu sunt suficient de sănătoase pentru a furniza oxigen organelor, pielea poate deveni galbenă și palidă, pierzându-și roșeața.

O altă semnalizare a anemiei poate fi durerea în piept. Atunci când celulele roșii din sânge nu transportă suficient oxigen, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a muta sângele în organism, provocând durere și tensiune în piept.

Durerea de cap frecventă poate, de asemenea, fi un semnal că nu ajunge suficient oxigen la creier. Alte semne de anemie includ extremitățile reci și pofta de gustări neobișnuite, cum ar fi cuburi de gheață sau așchii de creion.

În timpul sarcinii, femeile sunt mai predispuse la anemie, deoarece corpul produce mai mult lichid, ducând la „subțierea” sângelui. Este esențial să fim vigilenți la aceste semne și să ne consultăm cu medicul nostru dacă observăm oricare dintre aceste simptome.

Un sfat adițional pentru combaterea anemiei este urmarea unei diete bogate în fier. Acesta se găsește în soia, legumele cu frunze verzi închise și tofu, iar cei care urmează o dietă vegetariană ar trebui să ia un supliment de vitamina B12, pe care nu o pot obține din surse vegetale.