Șoferii peste 68 de ani nu mai au voie să conducă!

Soferii peste 68 de ani nu mai au voie sa conduca

Italia a adoptat o măsură legislativă fără precedent în Uniunea Europeană, care interzice șoferilor în vârstă de peste 68 de ani să conducă vehicule grele, precum camioanele și ansamblurile auto cu remorcă, începând cu anul 2025. Această decizie se aplică în special titularilor permiselor de conducere din categoriile C și CE și reprezintă o schimbare semnificativă în politica de siguranță rutieră a țării.

O schimbare majoră în legislația rutieră

Noua reglementare italiană, introdusă discret, marchează prima dată când un stat membru al Uniunii Europene impune o limită de vârstă clară și strictă pentru conducerea vehiculelor grele. Specialiștii consideră că inițiativa ar putea servi drept model pentru alte țări europene, în contextul preocupărilor crescânde privind siguranța pe drumurile publice.

Permisele din categoriile A și B

Șoferii care dețin permise din categoriile A (motociclete) și B (autoturisme) își păstrează dreptul de a conduce, însă acesta este condiționat de respectarea unor criterii medicale și administrative specifice. Nerespectarea noilor prevederi poate atrage sancțiuni severe, printre care:

  • Amenzi de până la 1.200 de euro;
  • Suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de până la opt luni.

Motivele adoptării măsurii

Guvernul italian a justificat această decizie prin mai multe argumente importante:

  • Creșterea numărului de accidente rutiere în care au fost implicați șoferi vârstnici la volanul vehiculelor grele;
  • Scăderea capacităților fizice și cognitive odată cu înaintarea în vârstă, incluzând reflexe mai lente, probleme de vedere sau mobilitate redusă;
  • Îmbătrânirea accelerată a populației, estimându-se că până în 2035 peste o treime dintre cetățenii Italiei vor avea peste 60 de ani.

Reacții și controverse

Decizia a generat opinii divergente în societate. Susținătorii o consideră o măsură responsabilă, menită să protejeze viețile tuturor participanților la trafic. În schimb, criticii o acuză de discriminare pe baza vârstei. Sindicatele din domeniul transporturilor atrag atenția că această reglementare ar putea duce la pierderea locurilor de muncă pentru mii de șoferi profesioniști și solicită implementarea unor alternative, cum ar fi modernizarea vehiculelor cu sisteme avansate de asistență, care să permită persoanelor în vârstă să conducă în siguranță.

Situația în alte țări europene

Mai multe state membre ale Uniunii Europene analizează deja posibilitatea adoptării unor măsuri similare. De exemplu:

  • În Franța, autoritățile iau în calcul introducerea unui permis special pentru șoferii vârstnici sau obligativitatea unor controale medicale periodice după vârsta de 70 de ani;
  • În BelgiaOlanda și Germania, controalele medicale pentru șoferii în vârstă sunt deja obligatorii după atingerea unei anumite vârste.

La nivelul Uniunii Europene, subiectul armonizării legislației referitoare la conducerea auto de către persoanele vârstnice este din ce în ce mai discutat, ținând cont de fenomenul generalizat de îmbătrânire demografică în toate statele membre.