Este o situație tragică și alarmantă în orașul Ţăndărei, unde poliția a fost sesizată de către cadrele medicale de la Spitalul Ţăndărei cu privire la intoxicarea a doi copii, unul de 5 ani și celălalt de 1 an și 11 luni, cu o substanță necunoscută. Din păcate, fetița de cinci ani a decedat, iar fratele ei de un an și 11 luni se află în stare gravă la spital.
Investigațiile ulterioare au relevat un caz similar cu o altă fetiță de 10 ani, care a fost transportată la un spital din Slobozia, prezentând simptome asemănătoare. Aceasta, împreună cu băiatul grav bolnav, sunt frați, iar fetița decedată era verișoara lor.
Poliția continuă cercetările sub suspiciunea de ucidere din culpă și rele tratamente aplicate minorului. S-a constatat că bunica copiilor i-ar fi spălat pe aceștia cu o substanță toxică, posibil tomoxan.
Cazul a fost semnalat și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, pentru a asigura asistența și protecția necesară copiilor afectați. Această tragedie subliniază importanța supravegherii stricte a copiilor și a utilizării în condiții de siguranță a substanțelor chimice în gospodării.
„Dintre cei doi copii care au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu, unul este în secţia de ATI, în stare extrem de gravă, cu insuficienţă multiplă de organe şi sisteme, ventilat şi cu şanse foarte mici de supravieţuire. Celălalt este în secţia de toxicologie, este cu stare relativ bună, primeşte tratament, este conştient, şi evoluţia este favorabilă.
Este vorba despre un insecticid din categoria organo-fosforicelor, nu este tomoxan aşa cum spun ei, această substanţă pacienţii o denumesc generic în acest fel dar de fapt este un organo fosforic pe care îl cumpără de la farmaciile veterinare. Substanţa se numeşte diazinol.
Utilizarea lui de bază este pentru deparazitarea animalelor, dat în concentraţii foarte mici şi în nici un caz nu se utilizează pentru aplicaţii locale la om. La om absorbţia prin piele, cutanată, este foarte rapidă şi exercită efecte extraordinar de toxice”, a declarat dr Viorela Niţescu pentru Știrile ProTV.
Când substanţa ptrunde în corp prin piele, afectează tate funcţiile organismului, spune dr. Viorela Niţescu. Inhibă o enzimă esenţială pentru buna funcţionare a organelor.
„Aceste insecticide fac parte din categoria inhibitoarelor de colinesterază, este o enzimă esenţială pentru desfăşurarea activităţii tuturor organelor din corp. În momentul în care această substanţă pătrunde în organism, inhibă aproape în totalitate această enzimă, şi practic toate funcţiile organismului sunt afectate”, a explicat medicul.