• Home
  • Povești
  • Suferința amoroasă a lui Dan Spătaru, cel mai aplaudat artist român din toate timpurile! Cine i-a frânt inima celebrului cântăreț

Suferința amoroasă a lui Dan Spătaru, cel mai aplaudat artist român din toate timpurile! Cine i-a frânt inima celebrului cântăreț

Dan Spataru

Despre suferința amoroasă a lui Dan Spătaru s-a scris mult și s-a vorbit și mai mult. Marele artist a lăsat în urma sa unele dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul românesc. Ca detaliu de referință, cea mai cunoscută piesă din cariera faimosului cântăreţ este „Drumurile noastre”, îndrăgită și astăzi, după atâtea decenii de la lansare.

Dan Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, Constanța. Interpretul român a lăsat în urmă un adevărat tezaur muzical. Cântecele interpretate de el reprezintă cea mai importantă avuție dedicată cu suflet pentru melomanii români. Acesteia i se adaugă o soție, Sida, o fiică, și o nepoțică. Ultima, cu mari șanse să îmbrățișeze o carieră de mare succes.

Suferința amoroasă a lui Dan Spătaru, cel mai aplaudat artist român din toate timpurile!

Pe când avea doar 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii ai familiei s-au mutat la Medgidia la o mătușă. Aici Dan a făcut liceul și a debutat într-o temporară carieră de fotbalist. Postul pe care a jucat a fost cel de mijlocaș. A evoluat la formațiile „Progresul”, apoi la „Știința București”. Aflat în anul III la Facultatea de Educație Fizică și Sport s-a văzut nevoit să abandoneze acest sport din pricina unei hernii de disc.

Soarta îi croise alt drum. Astfel, Dan Spătaru s-a dedicat în totalitate școlii și muzicii. Urma cursuri universitare atunci când a început să cânte la „Casa Studenților”. Se întâmpla în anul 1962. Primele note interpretate au fost din muzica italiană, care era în vogă la acea vreme. Compozitoarea Camelia Dăscălescu a fost cea dintâi care l-a remarcat. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru i-au aparținut celei menționate. Apoi, a venit un notabil succes cu melodia „Măicuța mea”, de Temistocle Popa.

Un uimitor record

Aproape toate melodiile interpretate de Dan Spătaru au devenit șlagăre. Acestea au parcurs anii cu aceeași strălucire, fiind îndrăgite și astăzi de românii din cel puțin două generații. Artistul a lăsat un repertoriu de neuitat, din care fac parte piese, precum: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre”, „Trecea fanfare militară”. Puțini sunt cei care știu că Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: mai precis, 16 minute și 19 secunde.

Dan Spătaru a vândut, de-a lungul anilor, zeci de milioane de discuri în Europa de Est, în special în Rusia, unde a jucat și în câteva lungmetraje.

Marile sale iubiri

Dan Spataru a fost întotdeauna un bărbat romantic, pedant, deschis, cu un farmec aparte, aproape irezistibil. Aceste atuuri au fost motive suficiente pentru care s-au ivit mai multe povești despre presupusele iubiri ale marelui artist. S-au țesut multe zvonuri despre povestea de dragoste dintre Dan Spătaru şi Pompilia Stoian, o cântăreață tânără de o frumusețe deosebită. Pompilia Stoian și Dan Spătaru au cântat, în duet, la Casa Studenților, „Amor, mon amour, my love”, o melodie „en vogue”. Ambii au făcut senzație prin ținuta scenică și vocile lor remarcabile.

Continuarea pe cancan.ro