TOP 5 motive să nu îți iei o mașină! Ce alternative există?

Pentru a proteja mediul, tot mai mulți oameni preferă să utilizeze mijloace de transport alternative în locul mașinii personale. Printre acestea se numără transportul în comun (autobuz, tren, tramvai), achiziționarea de biciclete/ trotinete electrice, dar și închirierea unui autoturism pentru o perioadă scurtă de timp. În plus față de conservarea resurselor, în multe cazuri, acest lucru este asociat și cu economii majore de costuri. 

3 moduri inovative de a supraviețui în oraș fără a depinde de o mașină personală

  • Cum puteți opta pentru soluția de partajare a mașinii?

Uneori, singura opțiune potrivită de transport în anumite situații este mașina. Pentru aceste ocazii, puteți închiria un autoturism sau îl puteți împrumuta de la un serviciu de car sharing. Acest lucru vă permite să folosiți o mașină atunci când aveți cu adevărat nevoie de ea. De asemenea, dacă nu vă aflați în posesia unui carnet de conducere, aveți întotdeauna opțiunea de a lua un taxi.

Partajarea mașinii este de obicei mai ieftină decât soluția de închiriere de autovehicule și este utilă dacă doriți să folosiți o mașină mai mult sau mai puțin regulat. Din ce în ce mai mulți furnizori s-au alăturat pieței de car sharing, existând la momentul actual chiar o competiție pentru dobândirea de clienți. 

De regulă, trebuie să vă înregistrați la compania aleasă și puteți alege între diferite tipuri de vehicule, iar facturarea se bazează pe kilometri și/ sau timp, dar uneori se poate percepe și o taxă lunară și un depozit inițial.

  • De ce să vă cumpărați o bicicletă electrică?

 Dacă doriți să nu obosiți pe ruta spre serviciu și să protejați mediul în același timp, puteți folosi o bicicletă electrică. În drum spre destinație, nu vă aflați doar în aer curat, dar puteți evita și blocajele incomode ce vă pot face să pierdeți timp important. 

Spre deosebire de bicicletele clasice, puteți ajunge la o viteză relativ mare, fără a depune un efort fizic intens, astfel încât să nu ajungeți în locul în care doriți epuizat. Beneficiile reale ale acestora sunt capacitatea de propulsie, rezistența la vânt, dar și publicul lor țintă larg. De exemplu, dacă aveți dureri de genunchi sau suferiți de astm, atunci o bicicletă electrică poate da un alt sens ciclismului. 

În plus, o bicicletă electronică este mult mai ieftină de cumpărat și de întreținut decât o mașină și nu emite CO2 în atmosferă. Pentru a vă bucura cât mai mult de aceasta, este necesar să schimbați acumulatorul pentru bicicletă electrică în mod regulat. Sorgeti.ro au o multitudine de baterii ce variază în preț pentru a fi accesibile tuturor.

  1. Ce este un hoverboard și când puteți să-l folosiți?

Oricine caută un mod inedit și sportiv de a ajunge la serviciu poate fi interesat de achiziționarea unui hoverboard. Placa electrică constă într-o suprafață pentru picioare ce se echilibrează pe două roți, fiind controlată prin schimbarea greutății. Anumite modele pot ajunge chiar și până la 30 de kilometri pe oră, fiind o alternativă bună de navetă. Multe modele au, de asemenea, becuri LED care luminează calea chiar în întuneric, fiind potrivite și pe timp de noapte.

Hoverboard-ul nu este însă o soluție sustenabilă și potrivită tuturor persoanelor, dar poate fi o posibilitate de deplasare plăcută pe anumite trasee.

Acestea fiind spuse, înlocuirea mașinii nu este posibilă în orice situație. Uneori este dificil de călătorit fără un autovehicul, mai ales în zonele rurale, deoarece acolo nu există infrastructură potrivită. Cu toate acestea, toată lumea ar trebui să se intereseze în legătură cu opțiunile alternative de transport existente, deoarece se poate economisi o sumă mare de bani și proteja mediul înconjurător în același timp.

Sursă foto: Shutterstock.com