• Home
  • Religie
  • Totul despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Tradiții și obiceuri românești!

Totul despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Tradiții și obiceuri românești!

sfintii arhangheli 2

În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica celebrează Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și al tuturor Puterilor cerești fără trupuri. Astfel, pe 8 noiembrie nu sunt prăznuiți doar Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci și toate cetele îngerești care rămân unite cu Dumnezeu.

În tradiția populară, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt considerați ființe divine, mereu prezente în viața oamenilor, vegând asupra muritorilor din ceruri și de pe pământ. Aceștia ard păcatele mărunte ale oamenilor și se roagă pentru curățirea sufletelor lor, în special în timpul posturilor. Tradițiile susțin că munca în această zi aduce o moarte chinuită.

Mihail și Gavriil, arhanghelii din calendarul bisericesc, sunt conducătorii cetelor îngerești, având aripi și săbii, simbolizând biruința. Ei călăuzesc sufletele pe drumul lor către rai.

În popor, 8 noiembrie este cunoscută și sub denumirea de „vara arhanghelilor”, fiind o zi în care vremea este mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a lunii. Se consideră că este păcat să lucrezi în această zi, iar cei care o fac vor suferi la sfârșitul vieții lor. Tradiția mai spune că între sărbătoarea Arhanghelilor și Crăciun trebuie să apară „vara iernii”, adică o perioadă de câteva zile călduțe și binevoitoare.

Ciobanii numesc sărbătoarea „Năpustitul Arieților” (berbecilor), deoarece în această perioadă berbecii se împerechează cu oile. Sfinții Arhangheli sunt văzuți ca „ocrotitori ai oilor”. În Transilvania, este obiceiul să se coacă turta arieților, făcută din făină de cucuruz (porumb) sau grâu, care se aruncă între oi. Dacă turta cade cu fața în sus, se spune că oilor le va merge bine la fătare; dacă cade cu fața în jos, le va merge rău.

Această perioadă este una dedicată și rugăciunilor pentru cei morți în condiții violente, iar finii aduc daruri nașilor, întrucât lumânările purtate de aceștia la cununie simbolizează Arhanghelii Mihail și Gavriil.

Arhanghelul Gavriil este cunoscut ca vestitorul adevărului și al Cuvântului Dumnezeiesc, fiind cel care i-a vestit Sfintei Fecioare Maria Nașterea Mântuitorului Iisus. De asemenea, Gavriil este protectorul împotriva ciumei, alături de Sf. Haralambie. Arhanghelul Mihail este cel care veghează asupra bolnavilor și îi conduce sufletul în „Lumea Cealaltă” atunci când moare. Țăranii sărbătoresc această zi pentru a avea o moarte ușoară și pentru a se asigura că sufletul lor ajunge în Rai.

Arhanghelul Mihail este considerat un sfânt războinic, care a luptat cu necuratul din momentul în care unii îngeri au căzut din rai și s-au transformat în diavoli. El va continua lupta până la sfârșitul lumii, când va suna din trâmbiță și morții vor ieși din morminte. În timpul anului, Mihail este adesea pe pământ, îndeplinindu-și misiunea de a proteja sufletele oamenilor. Se spune că el stă în ceruri doar de Paște și de Vinerea Mare, restul timpului fiind pe pământ.

Pe 8 noiembrie, în ziua Arhanghelilor, nu se lucrează, iar cei care încalcă această interdicție vor suferi la sfârșitul vieții lor. Oamenii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări și să se roage pentru sănătate și belșug.

La mulți ani, cu sănătate și belșug, celor peste 1,3 milioane de români care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți astăzi!