• Home
  • Timp liber
  • Traditii si obiceiuri- Ce se face in diminetile de dupa inmormantarea cuiva drag.

Traditii si obiceiuri- Ce se face in diminetile de dupa inmormantarea cuiva drag.

Ce se face in diminetile de dupa inmormantarea cuiva drag

În diminețile ce urmează înmormântării unei persoane dragi, există anumite obiceiuri ce sunt considerate a aduce liniște sufletului pe lumea cealaltă. Aceste tradiții simple au fost transmise din generație în generație.

Unul dintre cele mai importante ritualuri este adusul apei. Aceasta se desfășoară în dimineața următoare înmormântării și este menționată și în Biblie. Apa trebuie dusă la cimitir dimineața, imediat după răsăritul soarelui, de către fetițe de până la 12 ani sau de femei în vârstă. Cea care scoate apa din fântână trebuie să rostească: „Să fie pentru sufletul lui…”.

În cadrul acestui ritual, se oferă jumătate de găleată pentru îngeri și „Sfânta zi”, iar cealaltă jumătate pentru sufletul defunctului, pomenindu-i numele. Cel care primește apa răspunde cu „Bogdaproste” și o transferă într-o găleată proprie. În cele 40 de zile care urmează, se aduc un total de 44 de găleți, având în vedere că duminica nu se aduce apă, iar sâmbăta se dublează cantitatea.

La finalul celor 40 de zile, are loc ritualul de „Slobozirea apei”, care simbolizează încheierea acestui ciclu și eliberarea sufletului adormit. Acesta este unul dintre primele obiceiuri ce se desfășoară după această perioadă. Ritualul se realizează printr-o plimbare dimineața, la o apă curgătoare, considerată mai pură. Femeia care participă la acest ritual aduce cu sine un toiag legat cu o lumânare, o batistă, un ștergar și flori.