Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce să NU faci astăzi sub nicio formă

VA Press

În fiecare an, pe data de 20 iulie, credincioșii ortodocși celebrează sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie.

Sfântul Prooroc Ilie este recunoscut ca ocrotitor al recoltelor și ca aducător de ploi în credința ortodoxă. El este considerat responsabil de alungarea caniculei și a secetei, precum și de provocarea grindinei, fulgerelor și tunetelor.

În credința ortodoxă, Sfântul Ilie este considerat drept și corect, fiind recunoscut pentru bunătatea sa de suflet. Există o poveste în care este ispitit de diavol să-și ucidă părinții. Cu regret, Sfântul Ilie se căiește și îi cere lui Dumnezeu puterea de a se lupta împotriva ispitei. Dumnezeu răspunde rugăciunilor sale și îi dăruiește un car tras de cai albi, făcându-l puternic și biruitor în fața ispitei.

Potrivit tradiției, se spune că atunci când tună, Sfântul Ilie pleacă într-o „vânătoare” a demonilor. Fulgerele pe care le produce atunci cad pe pământ, având puterea de a dărâma copaci și de a incendia acoperișurile caselor. Se spune că fiecare loc unde lovește un fulger ascunde un demon pe care Sfântul Ilie îl înfruntă și îl învinge. Tunetul pe care îl auzim în acele momente este provocat de roțile carului lui și de viteza cu care acesta aleargă.

Conform tradiției, se spune că datorită puterii uriașe pe care i-a fost dăruită pentru a înfrunta demonii, Sfântul Ilie, în timp ce călătorea cu carul său prin cer, provoca o agitație puternică în tronul lui Dumnezeu. Ca urmare, Dumnezeu i-a redus puterea, luându-i-o dintr-o mână și dintr-un picior.

Ce se mănâncă de Sfântul Ilie

În ziua Sfântului Ilie, conform tradiției, se obișnuiește consumul primelor roade ale verii, cum ar fi nucile și merele, pe care până în această zi era interzis să le consumi pentru a nu atrage grindina asupra pomilor și pentru a proteja recoltele.

Femeile din sate adună busuioc în ziua Sfântului Ilie și îl duc la biserică, așezându-l lângă icoane. De asemenea, ele pregătesc pachete cu alimente pe care le oferă ca pomană pentru sufletele copiilor care au murit înainte de vreme. În această zi se pot împărți fructe, apă, flori de câmp și alte mâncăruri în semn de generozitate și respect.

Pe data de 20 iulie, când se sărbătorește Sfântul Ilie, există o serie de superstiții și tradiții printre creștini. Una dintre superstiții spune că pentru a te proteja de trăsnete, trebuie să ai ramuri de salcie în casă.

În ziua Sfântului Ilie, oamenii evită să lucreze pentru a nu-l înfuria și a nu atrage asupra lor fulgere și grindină, care pot distruge recoltele.

De asemenea, se spune că în ziua de 20 iulie, oamenii nu ar trebui să călătorească pentru a evita să fie loviți de fulgere.

În această zi, vrăjitoarele se ocupă de culegerea plantelor pe care le folosesc pentru vrăji, iar oamenii sunt sfătuiți să-și facă semnul crucii, deoarece se spune că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie să lovească în toate, cu excepția crucii, datorită puterii sale nelimitate în lupta împotriva diavolului.

Conform unei alte superstiții, dacă plouă în ziua de Sfântul Ilie, pomii vor avea roade afectate și recolta va fi mai slabă. De asemenea, se crede că plantele medicinale au puteri mai puternice dacă sunt culese în această zi. Fetele tinere, nemăritate, pot visa despre potențialii aleși în această zi specială.

În ziua Sfântului Ilie, se organizează bâlciuri și târguri în diferite părți ale țării. Oamenii se roagă Sfântului Ilie pentru sănătate, pace sufletească și ajutor. Este un moment de rugăciune și de întoarcere către Dumnezeu în credința poporului creștin ortodox.

De asemenea, ziua Sfântului Ilie este ocazia pentru mulți români să-și sărbătorească onomastica, peste 100.000 de persoane având acest nume în calendar.

Ce să nu faci astăzi sub nicio formă

În ziua de 20 iulie, de Sfântul Ilie, există anumite lucruri pe care trebuie să le faci sau să le eviți conform tradițiilor și superstițiilor:

Nu se lucrează în această zi de teama unor pagube cauzate de trăsnete, ploaie sau grindină.
Se acordă o atenție specială cojocarilor și stuparilor. Stupii sunt retezați, iar fagurii și merele sunt duse la biserică pentru binecuvântare și ulterior împărțite de pomană.

Este obiceiul de a culege plante medicinale înainte de răsăritul soarelui, iar acestea sunt stropite cu sânge de cocoș tăiat deasupra lor pentru a le întări proprietățile vindecătoare. De asemenea, în această zi se duc berbecii la berbecar.

Există superstiții legate de vreme: dacă tună, merele și alunele vor fi afectate de viermi, iar dacă plouă, se crede că va ploua timp de 20 de zile.

Potrivit tradiției, tatăl lui Ilie, numit Sovac, a avut o viziune în care oameni îmbrăcați în haine albe îl înveleau pe Ilie în haine de foc și îi ofereau să mănânce o flacără. Preoții templului din Ierusalim au interpretat această viziune ca o alegere divină a lui Ilie pentru slujirea profetică.

Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, în timpul domniei regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria, conform tradiției.