• Home
  • Actualitate
  • UE: Cristian Terheș alături de alți doi deputați europeni au fost denunțați pentru „discurs de ură” rasist, sexist și transfob

UE: Cristian Terheș alături de alți doi deputați europeni au fost denunțați pentru „discurs de ură” rasist, sexist și transfob

Cristian Terhens

Parlamentarii de dreapta au făcut comentarii incendiare într-o dezbatere privind stoparea violenței împotriva femeilor, scrie Politico

Trei femei deputate UE cer o investigație imediată pentru a stabili dacă colegii europarlamentari au comis un discurs instigator la ură în timpul unei dezbateri despre drepturile femeilor din Parlamentul European, marți.

Europarlamentarii Anders Vistisen, Isabella Adinolfi și Cristian Terheș „au dat declarații despre care credem că constituie un discurs instigator la ură”, potrivit unei scrisori a celor trei către președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Europarlamentarii Malin Björk, Evin Incir și Samira Rafaela au susținut, în scrisoare, colegii lor au încălcat regulile Parlamentului privind limbajul ofensator în timpul unei dezbateri privind ratificarea Convenției de la Istanbul din 2011 împotriva violenței bazate pe gen.

„Toate trei am reacționat verbal și i-am apelat pe acești vorbitori în timpul dezbaterii”, au scris parlamentarii UE în scrisoarea lor. „Dar este convingerea noastră fermă că Parlamentul European însuși trebuie să pună piciorul și să arate că nu tolerează acest tip de discurs instigator la ură în camera sa”.

„Singurul lucru pe care îl poate face președintele este să le sancționeze diurnele – dar cel mai important lucru, desigur, este să spună: au întrecut limita”, a declarat europarlamentarul de stânga Björk pentru POLITICO.

Un purtător de cuvânt al președintelui Metsola a confirmat că a primit scrisoarea și a adăugat: „Vom analiza ea cu serviciile plenare și cu vicepreședintele care îl prezidează la momentul respectiv”.

„Discurs de ură”

Europarlamentarii de dreapta au adoptat poziții incendiare de război cultural la dezbaterea Parlamentului de marți.

În discursul său, Anders Vistisen – un europarlamentar de extremă dreaptă din Partidul Popular Danez din grupul Identitate și Democrație – a acuzat influența islamului pentru violența împotriva femeilor din țara sa, părând să-i acuze pe musulmani de „multe exemple de crimă și viol. ”

Imediat după aceea, europarlamentarul Renew, Samira Rafaela, care este o femeie de culoare și una dintre autoarele scrisorii, a vorbit în hemiciclu, spunând: „Acest tip de discurs poate stimula agresivitatea și atacurile față de oameni, de exemplu cu un mediu migrant”.

Rafaela i-a îndemnat pe vicepreședintele Parlamentului, Heidi Hautala, care a prezidat dezbaterea, „să examineze această chestiune”. Hautala a răspuns că „s-ar putea face referire la o regulă internă privind conduita respectuoasă a eurodeputaților și prejudiciul reputației aduse Parlamentului”.

Autorii scrisorii au susținut că remarcile lui Vistisen au fost un „exemplu clar de discurs instigator la ură” bazat pe etnie și religie.

Într-un e-mail către POLITICO, Vistisen și-a apărat discursul ca fiind „bazat pe fapte” și a spus că îl va „prezenta cu plăcere” președintelui Metsola. „Nu am auzit nimic oficial din partea administrației Parlamentului European și nici a președintelui”, a scris el.

Isabella Adinolfi, europarlamentar cu Forza Italia în grupul Partidului Popular European, în cadrul aceleiași dezbateri în plen a vorbit despre agresarea sexuală a italienilor de către pakistanezi, bengalezi, marocani sau „imigranți africani”.

Abordând acest lucru, scrisoarea spunea: „Adinolfi leagă violența împotriva femeilor ca un fenomen care există exclusiv în culturile „străine”, spre deosebire de propria ei cultură „italiană” sau „europeană”, chiar dacă știm că violența există în toate țările din jurul lume.”

„Cred că este îngrozitor că extrema-dreapta sunt atât de ipocriți [că] singura dată când pretind că le pasă de drepturile femeilor este atunci când pot folosi drepturile femeilor pentru a ataca minoritățile”, a adăugat Björk pentru POLITICO

„Acest atac este, fără îndoială, o intimidare din partea lui Green și a colegilor de stânga. Violența și fanatismul manifestate de acești colegi nu fac decât să dăuneze Europei.”, a declarat Adinolfi

Cristian Terheș, europarlamentar român din grupul de dreapta al conservatorilor și reformiștilor europeni, în discursul său în plen, a descris femeile transgender drept „bărbați pervertiți”. El a spus că recunoașterea legală a existenței femeilor transgender este „cea mai mare amenințare pentru femei” și a făcut o paralelă între bărbații care se identifică ca femei și bărbații care se identifică ca mașini.

Scrisoarea către Metsola a afirmat că acest lucru a fost „direct transfob și constituie un discurs instigator la ură pe baza sexului și a orientării sexuale”.

Terheș a spus POLITICO că nu a primit o copie a scrisorii.

El a adăugat: „Orice lege care permite unui bărbat să fie recunoscut ca femeie, doar pentru că el susține acest lucru, este o amenințare gravă și o formă de violență pentru femei. Mă voi ridica cu bucurie pentru a proteja adevărul și femeile de această formă severă de violență promovată de ideologia de gen agresivă.”

Alți europarlamentari au reacționat puternic și după dezbatere. Parlamentarul francez Renew, Irène Tolleret, a declarat pentru POLITICO: „A fost monstruos”.

Europarlamentarul Pierrette Herzberger-Fofana, o femeie de culoare din grupul Verzilor, s-a declarat „stupită” de cuvintele pe care le-au folosit și a adăugat: „Ar trebui să fie sancționați”.