US Open 2023: Când începe, premii și favoriți

featured image 2

US Open 2023 este ultimul turneu de Grand Slam programat în acest an. Turneul va debuta pe 28 august și se va încheia pe 10 septembrie, zi în care este programată finala masculină. Se anunță un eveniment imprevizibil atât la masculin cât și la feminin, astfel că interesul este ca în fiecare an ridicat.

Anul trecut, Carlos Alcaraz a reușit să se impună în premieră la un turneu de Grand Slam, după ce l-a învins pe Casper Ruud în patru seturi. La feminin nu a fost o surpriză prea mare, din moment ce Iga Swiatek a învins-o pe Ons Jabeur în două seturi.

Imprevizibilitatea din acest turneu este evidențiată și de faptul că în ultimii 5 ani am avut 5 campioni diferiți la masculin: Novak Djokovic (2018), Rafael Nadal (2019), Dominic Thiem (2020), Daniil Medvedev (2021) și Carlos Alcaraz (2022). La feminin, doar Naomi Osaka a reușit să câștige trofeul de două ori în ultimii 5 ani (2018 și 2020), iar celelalte campioane sunt Bianca Andreescu (2019), Emma Răducanu (2021) și Iga Swiatek (2022).

Dacă ne amintim că Bianca Andreescu și Emma Răducanu erau două jucătoare aflate abia la început de carieră când au câștigat US Open, putem vedea clar de ce acest turneu este plin de surprize.

Premiile puse în joc la US Open 2023

Premiile de la US Open 2023 nu au fost anunțate momentan oficial, dar organizatorii au comunicat o ușoară creștere față de ediția precedentă, când totalul a fost de 60.5 milioane de dolari. Premiile vor fi aproape de două ori mai mari decât la ediția din 2013, la care suma integrală a fost de 34.252.000 de dolari.

Potrivit informațiilor din presa de specialitate, câștigătorii la feminin și masculin vor încasa în 2023 aproximativ 2.7 milioane de dolari, iar finaliștii în jur de 1.35 milioane de dolari. Prezența în semifinale aduce în jur de 735 de mii de dolari, iar cea în sferturile de finală aproximativ 465 de mii de dolari. Simpla calificare pe tabloul principal generează venituri în valoare de 85 de mii de dolari.

Care sunt favoriții la câștigarea US Open?

Înaintea unui turneu cu o asemenea importanță, specialiștii din tenis discută adesea despre favoriții competiției. Nume ca Mats Wilander, Martina Navratilova și John McEnroe, care după retragere au devenit analiști TV, își spun părerea și încearcă să anticipeze câștigătorii de la masculin și feminin. În paralel, agențiile de pariuri sportive publică din timp cotele antepost la câștigarea US Open din dorința de a le oferi clienților posibilitatea de a miza pe favoriții lor. Atât din cotele de la pariuri sportive cât și din părerea specialiștilor reiese că lupta va fi destul de echilibrată în 2023 și la masculin și la feminin.

Câștigătorul de anul trecut Carlos Alcaraz și Novak Djokovic sunt primii doi favoriți, dar pe listă mai apar și jucători ca Daniil Medvedev, Jannik Sinner, Holger Rune și Stefanos Tsitsipas. La feminin, Iga Swiatek este în continuare favorită chiar dacă rezultatele obținute de ea nu mai sunt la același nivel cu cele din 2022. Aryna Sabalenka, Elena Rybakina, Marketa Vondrousova, Ons Jabeur și Barbora Krejcikova sunt alte pretendente la câștigarea trofeului.

Va participa Simona Halep la US Open 2023?

Un subiect de interes pentru noi românii este prezența Simonei Halep la US Open 2023. Jucătoarea noastră este pe tabloul principal, însă are un asterisc în dreptul numelui. Acest lucru înseamnă că va participa doar dacă va primi un răspuns favorabil din partea tribunalului independent Sport Resolutions în cazul de dopaj. Simona are două variante: fie va fi declarată nevinovată, fie va primi o suspendare de cel mult 11 luni. Momentan, ea nu a primit un verdict din partea Sport Resolutions, dar acesta este așteptat zilele următoare.

Sportiva noastră s-a ales cu o suspendare provizorie tocmai după meciul din turul 1 de la US Open 2022. Simona Halep fost învinsă de Daria Signur, iar ulterior s-a anunțat că a picat testul anti-doping. De atunci nu a mai putut să concureze în competițiile oficiale, însă s-a antrenat constant. Recent, ea a publicat un clip pe Instagram în care ne informează că trage tare pentru a fi pregătită de revenirea la US Open.

România mai are și alte reprezentante la US Open 2023. Pe lista anunțată de organizatori se află Sorana Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan și Patricia Țig (cu clasament protejat). Jaqueline Cristian, Gabriela Ruse, Irina Bara şi Gabriela Lee sunt pe lista cu alternative, în cazul în care cineva de pe tablou se va retrage. Ele vor lua startul și în calificări dacă nu vor obține calificarea directă pe tablou.