• Home
  • Actualitate
  • Vești bune pentru pensionarii din România. Aceștia au posibilitatea de a beneficia de fonduri suplimentare în afara pensiei

Vești bune pentru pensionarii din România. Aceștia au posibilitatea de a beneficia de fonduri suplimentare în afara pensiei

Vouchere pensie

În 2024, pensionarii din România ar putea beneficia de noi avantaje, în urma a două propuneri legislative aflate în dezbatere în Parlament. Acestea se referă la posibilitatea de a converti cupoanele de transport CFR neutilizate în sume de bani sau în tichete pentru alimente.

Pensionarii au dreptul la o reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul, conform Legii nr. 147/2000. Cupoanele de transport, distribuite lunar de Casele de Pensii Județene, pot fi folosite atât de titular, cât și de soț/soție, cu respectarea numărului total de călătorii permis.

Pentru a călători cu trenul, este necesară o legitimație de călătorie obținută pe baza cuponului talon. La călătoriile cu trenurile regio sau interregio, clasa a 2-a, se achită 50% din tariful standard. Dacă se solicită loc rezervat, costul rezervării se achită integral.

Talonul special de călătorie include șase cupoane-talon și șase cupoane-anexă, fiecare reprezentând o călătorie simplă.

Cele două propuneri legislative vizează transformarea biletelor neutilizate în beneficii financiare sau tichete pentru alimente pentru pensionari. Inițiativa legislativă propune ca, în cazul neutilizării celor 6 călătorii reduse, pensionarii să primească o compensație în bani.