Vești extraordinare pentru pensionari! Pensia minimă ar putea crește semnificativ

VA Press

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre pensii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a abordat recent subiectul pensiilor în România, sugerând posibilitatea unei majorări semnificative, fără a preciza însă o dată exactă pentru acest eveniment. În contextul discuțiilor despre măsurile de austeritate ce urmează a fi luate pentru a acoperi deficitul bugetar, pensionarii români nu ar trebui să se îngrijoreze, fiind excluși de la măsuri drastice. Dimpotrivă, seniorii din țara noastră ar putea beneficia de vești pozitive în viitorul apropiat.

Marius Budăi a explicat într-o emisiune TV că deficitul bugetar este accentuat de împrumuturile contractate în perioada 2020-2021, care depășesc volumul creditelor obținute în ultimele două decenii. Ca urmare, sunt necesare măsuri economice și sociale pentru a acoperi aceste datorii. Totuși, ministrul a subliniat importanța unui echilibru clar în implementarea acestor măsuri, astfel încât persoanele cu vechime mai mare în muncă să primească sume mai mari decât cele cu stagiul minim de cotizare.

Referitor la majorarea pensiei minime, Budăi a declarat: „Nu pot încadra în timp, însă din păcate, noi a trebuit să stingem foarte multe incendii, să trecem de la paradigma lui «nu pot şi vom vedea», ştiți că doar de asta am avut parte în anii 2020 şi 2021, să trecem la expresia «se poate, facem acum şi încercăm să facem cât de bine». Să spunem că putem să apărăm în special categoriile vulnerabile şi să nu lăsăm pe nimeni la marginea societăţii”.

Ministrul a evitat să avanseze o sumă exactă pentru pensia minimă, menționând însă că aceasta ar trebui să fie calculată în funcție de nevoile individuale, într-o perioadă în care inflația a crescut semnificativ. „Nu pot da o cifră exactă. Am făcut o dată imprudența să dau o valoare. Tot timpul vor fi comentarii atunci când ai un prag – de ce nu mai mult, de ce nu mai puțin, de unde să plătim, de ce cifra aceasta? Eu cred că discuțiile trebuie să se ducă în alte zone, nu neapărat pe cifre exact, cât pe a te gândi ceea ce înseamnă viața unui om la fiecare etapă a vieţii lui, ce parcurge în acea etapă şi ce nevoi are”, a conchis Marius Budăi.