• Home
  • Prognoza meteo
  • Vijelii în România! Ministrul Mediului a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă

Vijelii în România! Ministrul Mediului a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă

Val de vijelii, in Romania

În urma avertizărilor meteorologice și hidrologice alarmante, o ședință extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) a fost convocată. Avertismentele transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au pus în alertă oficialii Ministerului Mediului, conform unui comunicat recent emis.

„Ne confruntăm cu o situație dificilă din punct de vedere meteo și trebuie să luăm decizii rapide,” a declarat ministrul Mediului într-un interviu acordat în direct la un post de televiziune miercuri seară. Fenomenele extreme de vreme afectează aproape întreaga țară, cu vijelii care amenință să repete distrugerile cauzate recent în Oradea, Oltenia și Muntenia.

Un total de opt coduri roșii de tip NowCasting au fost emise doar în această zi, comparativ cu 115 în întreaga lună iulie. Acest lucru reflectă creșterea abruptă a fenomenelor meteo periculoase pe întreg teritoriul țării.

Vânturi de până la 100 de kilometri pe oră, precipitații masive de 60 de litri pe metru pătrat și temperaturi de până la 41 de grade Celsius, cu temperaturi resimțite de până la 46 de grade, înseamnă că populația se confruntă cu un disconfort termic semnificativ și risc de vijelii puternice.

A fost subliniată și importanța alertării în timp util a populației în legătură cu aceste fenomene meteorologice extreme. De asemenea, s-a discutat despre riscul de inundații locale puternice datorate ploilor abundente.

Ministrul Mediului a încheiat prin a sublinia rolul crucial al administrațiilor publice locale în adoptarea de măsuri de prevenție și răspuns la caniculă, în funcție de gradul de afectare a zonelor respective.