• Home
  • Sănătate
  • Vitamina care ne ajuta sa scapam de grasime, ne fereste de bolile de inima, osteoporoza si diabet

Vitamina care ne ajuta sa scapam de grasime, ne fereste de bolile de inima, osteoporoza si diabet

aav

O vitamină cu multiple beneficii există și este foarte apreciată de oamenii de știință. Este vorba despre vitamina D, o substanță esențială pentru organism, care se formează datorită reacției pielii expusă la lumina solară, dar poate fi obținută și din anumite alimente sau suplimente.

Beneficiile vitaminei D pentru sănătate

Iată câteva dintre beneficiile esențiale ale vitaminei D pentru sănătatea noastră:

  • Menținerea sănătății oaselor pe tot parcursul vieții: Vitamina D ajută la absorbția eficientă a calciului din alimente, fiind benefică atât pentru copii, cât și pentru vârstnici. La vârstnici, un aport zilnic de vitamina D previne fracturile și fragilizarea oaselor, în timp ce la copii susține dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos și previne rahitismul, care poate duce la deformarea picioarelor și fragilitatea oaselor.
  • Vitamina D și scleroza multiplă: Deși scleroza multiplă este o afecțiune autoimună, cercetările nu au demonstrat încă o legătură clară între vitamina D și prevenirea acestei boli.
  • Diabetul și vitamina D: Este posibil ca suplimentele cu vitamina D să ajute la prevenirea diabetului de tip 2, însă cercetările nu sunt concludente. De asemenea, excesul de grăsime corporală, frecvent întâlnit în rândul persoanelor cu diabet, poate reduce nivelul vitaminei D în organism.
  • Vitamina D și slăbirea: Persoanele obeze au niveluri scăzute de vitamina D, deoarece grăsimea corporală împiedică absorbția acesteia. Deși nu este clar dacă obezitatea cauzează deficitul de vitamina D sau viceversa, un studiu sugerează că persoanele care urmează o dietă cu calorii reduse și suplimentează cu vitamina D pot slăbi mai rapid.
  • Vitamina D și cancerul: Cercetările sugerează că vitamina D ar putea ajuta la prevenirea și tratamentul unor tipuri de cancer, precum cele de colon, sân sau prostată. De asemenea, un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu riscuri mai mari de declin cognitiv. Totuși, un nivel prea ridicat de vitamina D, în absența unui regim alimentar echilibrat și a unui stil de viață activ, poate crește riscul de cancer pancreatic.
  • Vitamina D și depresia: Deși la prima vedere nu pare că există o legătură între vitamina D și depresie, studiile sugerează că un nivel adecvat de vitamină D poate ameliora semnificativ simptomele depresiei, având un rol esențial în sănătatea cerebrală.

Surse naturale de vitamina D

Pentru a obține vitamina D, în special pe timpul verii, este suficient să petreci 15 minute la soare, protejat corespunzător cu cremă solară și pălărie. În timpul sezonului rece, poți să te bazezi pe alimentele care conțin vitamina D. Printre cele mai bune surse se numără: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenușul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, lactatele etc. În cazul în care aceste surse nu sunt suficiente, suplimentele alimentare cu vitamina D, disponibile în formele D2 (ergocalciferol) și D3 (colecalciferol), pot fi o opțiune.

Cum se manifestă carența de vitamina D?

Carența de vitamina D poate fi identificată de mai mulți factori de risc, precum vârsta înaintată, pielea închisă la culoare, locuirea în țări nordice, supraponderabilitatea, obezitatea, intervențiile chirurgicale pentru bypass gastric, alergia la lactate sau afecțiunile hepatice și digestive. Dacă ai simptome precum dureri osoase frecvente, slăbiciune musculară, oboseală, sete excesivă sau somnolență în timpul zilei, este posibil să ai un deficit de vitamina D. Cel mai sigur mod de a verifica acest lucru este printr-un test de sânge efectuat la medic.