• Home
  • Sănătate
  • Alertă de sănătate: OMS clasifică aspartamul ca „posibil cancerigen”

Alertă de sănătate: OMS clasifică aspartamul ca „posibil cancerigen”

magazin

Un avertisment alarmant a fost emis de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care avertizează că aspartamul, unul dintre cele mai utilizate îndulcitori artificiali, poate fi cancerigen. Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), parte a OMS, urmează să clasifice aspartamul ca „posibil cancerigen pentru oameni” în luna iulie. Această decizie este bazată pe o analiză a tuturor dovezilor publicate și nu ține cont de cantitatea pe care o persoană o poate consuma fără a se expune riscurilor.

Un alt comitet OMS de experți în aditivi alimentari, Comitetul de Experți în Aditivi Alimentari (JECFA) al OMS și al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), precum și autorități naționale de reglementare, sunt de asemenea implicate în evaluarea aspartamului. În ciuda avertismentului OMS, aspartamul a fost declarat în mod repetat ca fiind sigur pentru consum, dacă este consumat în limitele zilnice acceptate, de către JECFA și alte autorități de reglementare la nivel național, inclusiv în SUA și Europa.

Există îngrijorări legate de potențiala confuzie generată de aceste evaluări concomitente ale IARC și JECFA. Industria și autoritățile de reglementare au cerut ca cele două organisme să își coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului, pentru a evita confuzia sau îngrijorarea publicului.

Istoric, deciziile IARC au avut un impact major. În 2015, comitetul a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”, o decizie care a avut efecte durabile pentru industrie, inclusiv în cazul companiei germane Bayer. Cu toate acestea, deciziile IARC au fost, de asemenea, criticate pentru faptul că pot stârni temeri inutile cu privire la substanțe sau situații greu de evitat.

Studiile anterioare legate de aspartam sunt în contradicție. În timp ce un studiu din Franța a concluzionat că persoanele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali au un risc mai mare de cancer, un alt studiu efectuat în Italia a ridicat semne de întrebare privind metodologia.

În ciuda avertismentului OMS, aspartamul este încă autorizat pentru utilizare la nivel mondial, și este apărat de producătorii importanți de alimente și băuturi care au utilizat acest ingredient de zeci de ani. Încluderea aspartamului pe lista substanțelor posibil cancerigene are scopul de a motiva mai multe cercetări, dar va reaprinde, de asemenea, dezbaterile privind rolul IARC și siguranța îndulcitorilor în general.