Gazonul artificial a fost introdus prima dată în Europa și era fabricat din nailon, urmând apoi să fie realizat dintr-o țesătură numită polipropilenă sau PP, care era mai eficientă pentru reducerea riscului de accidentare a jucătorilor. Odată cu trecerea timpului, gazonul artificial a înregistrat mai multe îmbunătățiri. Firele au devenit mai lungi și mai rare, imitând perfect iarba naturală. Au fost apoi introduse mai multe stiluri, iar astăzi gazonul artificial este mai performant ca oricând.
Cum diferă gazonul artificial de iarba naturală?
Astăzi, foarte multe suprafețe se bazează pe gazon artificial exterior, fiind alternativa ideală la iarba naturală. Gazonul artificial nu este folosit doar pe stadioane sau pe suprafețe sportive, ci în foarte multe alte locuri publice și private. Marele avantaj al gazonului artificial utilizat pe terenurile sportive este acela că oferă o suprafață de joc constantă. De asemenea, solicită întreținere redusă și este mai puțin costisitor decât iarba naturală. Un alt mare avantaj al gazonului artificial are legătură cu durabilitatea sa. Un gazon artificial poate rezista mult mai mult decât iarba naturală. Necesitatea înlocuirii gazonului fals după un joc intens este foarte rară. Spre deosebire de iarba naturală, un gazon artificial este realizat pentru a rezista la trafic intens și la intemperii, astfel încât jucătorii pot juca pe ploaie sau pe soare.
Gazon artificial multisport – versatil și eficient
Gazonul artificial poate fi folosit și pe suprafețe non-sportive, deoarece este realizat din materiale care sunt mai previzibile. Poate fi folosit pe tot parcursul anului fără probleme. În prezent, un gazon artificial multisport nu mai este realizat din PP, ci din polietilenă. Prin urmare, arată mai realist și este mai sigur și mai confortabil pentru toți sportivii, indiferent de tipul de sport pe care îl practică. Gazonul artificial din polietilenă asigură o tracțiune mai bună pentru toți pantofii de atletism, reducând astfel stresul asupra corpului sportivilor. De asemenea, banii pe care îi economisiți optând pentru gazon artificial vor permite echipei să investească în lucrurile care contează cel mai mult.
Gazonul artificial nu are nevoie de substanțe chimice, de fertilizanți, de amenajare sau tundere și nu are nevoie nici de tratamente fito-sanitare sau de udare. Dacă suprafața de joc este foarte întinsă, cu atât economiile sunt mai substanțiale, mai ales în ceea ce privește consumul de apă. Prin urmare, un gazon multisport este considerat un tip de gazon ecologic, care conservă resursele naturale și care nu are nevoie de substanțe chimice pentru fertilizări constante sau pentru combaterea dăunătorilor. De asemenea, nu necesită tundere, așa că veți economisi curent sau combustibil, ceea ce din nou protejează mediul înconjurător.