Ce este sindromul metabolic și cum să-l recunoaștem

sindrommetabolikfreepik wp

Obezitatea este una dintre problemele globale ale societății noastre. Milioane de oameni de pe planetă, indiferent de sex, vârstă, statut social și locul de reședință suferă de exces de greutate. Există multe motive pentru care ar putea apărea. Dacă o persoană se confruntă nu numai cu obezitatea, ci și cu problema hipertensiunii arteriale și a glicemiei crescute, vorbim despre sindromul metabolic.

Ce este sindromul metabolic

Diagnosticul de „sindrom metabolic” se pune pacienților care, pe lângă obezitate, au adesea hipertensiune arterială, iar sângele conține o cantitate mare de zahăr, colesterol și trigliceride.

Mai devreme această boală era considerată o boală a vârstei înaintate, astăzi și tinerii se confruntă cu manifestările ei. În ultimii ani, un număr mare de femei de vârstă reproductivă și copii au suferit de sindrom metabolic. În al doilea caz, unul dintre motive este tendința de a hrăni nou-născuții cu amestecuri. Unele dintre ele contribuie la creșterea nivelului de insulină și, în consecință, la dezvoltarea celulelor adipoase.

De ce se dezvoltă sindromul metabolic?

Acest sindrom are un alt nume – „sindromul lumii noi”. Acest lucru se datorează faptului că problema se dezvoltă cel mai adesea la persoanele care duc un stil de viață sedentar, petrec mult timp la computere, consumă cantități mari de cofeină și mănâncă alimente procesate.

Principalul simptom al sindromului metabolic este considerat a fi obezitatea centrală, adică un exces de depozite de grăsime în abdomen și un complex de tulburări metabolice asociate cu acesta. De obicei, dezvoltarea acestor probleme provoacă un mod greșit de viață. Inclusiv pofta de mâncare nedorită, pasivitate și obiceiuri proaste. Împreună, toți acești factori duc la perturbarea funcționării normale a țesutului adipos.

Apariția sindromului metabolic este, de asemenea, facilitată de:

  • stres cronic;
  • predispozitie genetică;
  • vârsta înaintată.

Forma neglijată a sindromului metabolic poate provoca dezvoltarea rezistenței la insulină, care va duce în cele din urmă la diabet de tip 2. Sau duce la formarea de plăci în artere și dezvoltarea bolilor inimii și vaselor de sânge.

Cum este diagnosticat sindromul metabolic?

Este aproape imposibil să determinați singur dezvoltarea sindromului. Doar un medic poate confirma sau infirma presupunerile pacientului. El va efectua un examen vizual și, pe baza rezultatelor analizelor de sânge, va determina ce anume poate provoca obezitatea. La diagnosticarea bolii, specialistul va ține cont de faptul că excesul de greutate poate fi un semn al tulburărilor endocrine, perturbărilor hormonale sau altor patologii.

De regulă, medicii sugerează pacienților să treacă următoarele teste:

  • un test de sânge pentru hemoglobina glicata, care va ajuta la determinarea glicemiei medii în ultimele trei luni;
  • profilul lipidic pentru a determina dacă nivelurile de lipide sunt normale;
  • testul de insulină;
  • test pentru a determina nivelul proteinei C reactive.

Tratament

Deoarece sindromul metabolic este înțeles ca un întreg complex de boli, tratamentul ar trebui, de asemenea, să fie cuprinzător. Medicii recomandă următoarele:

  • schimbarea stilului de viață – renunțați la obiceiurile proaste, faceți sport;
  • tratamentul obezității;
  • limitarea aportului de sare;
  • monitorizarea tensiunea arterială și nivelul lipidelor din sânge.

Pentru ca tratamentul să fie eficient, acesta trebuie să fie sub supravegherea unui medic. Dacă pacientul suferă de o formă avansată de sindrom metabolic, medicul îi poate prescrie medicamente care reduc rezistența la insulină și tratează hipertensiunea arterială.

Cum să reduceți riscul de sindrom metabolic

Cel mai simplu mod de a rămâne sănătos este să fii activ și să mănânci corect. Dieta ar trebui să includă alimente proteice, grăsimi sănătoase și fibre. Dar ar trebui redusă cantitatea de sare și de prăjeli.

Este la fel de important să vă mențineți o greutate sănătoasă. La primele semne de obezitate, ar trebui să consultați un specialist. Chiar dacă creșterea în greutate este cauzată nu de supraalimentare, ci din alte motive , nivelul impactului lor negativ poate fi redus. Alte sfaturi găsești aici.