• Home
  • Actualitate
  • Ajutor financiar semnificativ pentru elevii din familiile defavorizate: Vouchere de 500 de lei și fonduri europene de 120 milioane de euro până în 2027!

Ajutor financiar semnificativ pentru elevii din familiile defavorizate: Vouchere de 500 de lei și fonduri europene de 120 milioane de euro până în 2027!

Bani de la stat pentru sute de mii de romani

Guvernul României a anunțat astăzi un plan ambițios pentru sprijinirea elevilor din familii defavorizate, cu vouchere de 500 de lei și un fond european în valoare totală de 120 milioane de euro. Pachetul de măsuri, parte a Programului Incluziune și Demnitate Socială, vizează aproximativ 300.000 de elevi din ciclul preșcolar și gimnazial și se va derula până în anul școlar 2027.

Ministerul Investigațiilor și Proiectelor Europene se află în faza finală a discuțiilor pentru punerea în aplicare a programului. Detaliile legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor vor fi comunicate ulterior.

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari”, au declarat oficialii guvernamentali.

Voucherele de 500 de lei vor fi acordate într-o tranșă unică, anual, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte. Măsura vizează în special elevii din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

Eforturile guvernamentale sunt aplaudate de către societatea civilă și asociațiile de părinți, fiind considerate un pas important în direcția creșterii calității educației și a reducerii decalajelor sociale.

„Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele”, a confirmat sursa guvernamentală pentru Edupedu.

Astfel, Programul Incluziune și Demnitate Socială se dorește a fi un pilon esențial în politica de educație și incluziune socială a Guvernului României pentru următorii patru ani. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum se vor implementa aceste măsuri și care vor fi impactul lor real asupra comunităților vizate.