Beneficiile printării 3D în educație

beneficii 3d printing in educatie

Ca o definiție scurtă, o imprimantă 3D e capabilă să creeze obiecte, mâncăruri și multe altele, punând strat dupa strat în format 2D, care mai apoi devine o structură 3D.

Imprimantele 3D adus beneficii în toate industriile pe care le avem, mai ales atunci când vorbim de printarea 3D în domeniul dental, în medicină, în domeniul auto, și așa mai departe. 

Dar ele îmbunătățesc și educația, prin moduri care nu sunt intuitive la prima vedere. Ca să dăm un mic exemplu de început, cei care urmează facultate de biologie sau chimie pot printa structura unei molecule în format 3D, pentru a o putea studia mult mai bine și mai eficient. 

Care sunt beneficiile printării 3D în educație

Printarea 3D este o tehnologie de producție care va schimba modul în care funcționează toate domeniile asociate, și nu numai. Revoluția are loc acum, deoarece costurile asociate cu imprimantele 3D sunt într-o continuă scădere, datorită inovațiilor aduse în domeniu. Dar, dacă privim strict în domeniul educației, atunci observăm următoarele beneficii:

Dezvoltă cunoștințele elevilor și al studenților

Imprimantele 3D de mici dimensiuni sunt acum accesibile pentru orice tip de buzunar. Astfel, copiii pot experimenta și sunt create noi posibilități de învățare. Pentru a putea lucra cu imprimante 3D, studentul va trebui să își extindă cunoștințele, deoarece va trebui să lucreze cu un program destul de complicat de folosit, cum ar fi AutoCAD. Sau, acesta poate să descarce schițe 3D deja concepute și să lucreze pe ea, modificând-o după bunul plac. Iar copiii în general sunt extrem de intuitivi și au idei inovative pe care noi, adulții, nu le avem de cele mai multe ori.

Deschide porțile unor noi posibilități

Am oferit în paragraful de început exemplu cu studenții de la chimie sau biologie. Dar aplicațiile unde tehnologia de producție poate fi folosită este mult mai vastă, practic doar imaginația ne limitează. De exemplu, doar în cazul celor care urmează chimia sau biologia, ei pot printa viruși, organe, oase, celule, și așa mai departe, deoarece vizualizarea ajută extrem de mult la reținerea de informații. 

Un alt exemplu ar fi pentru studenții de la arhitectură. Aceștia pot să vizualizeze în timp real ceea ce au creat în AutoCAD, pentru a vedea dacă există vreo eroare în planul pe care l-au urmat. Printarea 3D este deja o unealtă foarte puternică pe care studenții o pot folosi pentru a conceptualiza și vizualiza creațiile lor, de la început până la sfârșit.