• Home
  • Parteneri
  • Cine beneficiază de drepturi succesorale și cum le poți dobândi?

Cine beneficiază de drepturi succesorale și cum le poți dobândi?

anunt 1

Tipurile de moștenire

Succesiunea se face mereu după deces, iar Codul Civil este cel care reglementează cum stă situația. Există moștenire testamentară, însă această va fi diferită de cea legală. 

Iată ce diferențe sunt între ambele categorii:

  • Moștenirea testamentară: Acest tip de moștenire va fi lăsat printr-un testament scris pentru drept succesoral și întocmit în prealabil. Pentru a fi valabil testamentul ar fi recomandat să nu fie vorba de un model olograf, din cauza faptului că aici intervine posibilitatea de a se falsifica documentul. Un testament notarial nu lasă loc de îndoieli și este păstrat într-o arhivă pentru a fi respectate toate prevederile autorizate.
  • Moștenirea legală: În cazul de aici, moștenitorii pot fi soțul/soția, copiii, părinții și bunici sau alte rude de până la gradul 4. Există o ordine de preferință, iar grupele secundare nu pot sosi până când primul grup nu renunță la partea sa.

În ambele cazuri, persoanele dezmoștenite pot fi precizate în mod direct sau pot fi omise. Cei care au fost condamnați pentru o faptă penală săvârșită asupra persoanei care lasă moștenirea vor fi eliminate de la succesiune. Este vorba în principal și de falsificarea sau distrugerea documentului.

Cum se va împărți moștenirea

Acest lucru se va face de la prima până la ultima clasă de rude. Moștenitorii din clasa 4 sunt cei mai dezavantajați, deoarece cei dinainte lor trebuie să decidă dacă îi interesează sau nu să primească ceva. 

Averea se va împărți egal între rudele din aceeași clasă sau același grad de rudenie. Există însă anumite condiții pentru distribuirea bunurilor cu părintele supraviețuitor și lui îi va reveni o parte mai mică sau mai mare.

Acest proces se va desfășura după cum urmează:

  • Se va primi un sfert din moștenire dacă împărțirea are loc cu copiii
  • Se va primi o treime dacă este vorba de împărțirea cu ascendenții privilegiați sau colateralii privilegiați
  • O jumătate de moștenire dacă împărțirea de drepturi succesorale are loc doar cu una din grupele menționate anterior
  • trei sferturi dacă este vorba de o împărțire cu bunici sau cu rude până la gradul 4

Ce să faci dacă nu-ți primești partea de moștenire

În cazul în care ar trebui să ai acces la drepturi moștenitori și ai fost neîndreptățit, specialiștii noștri în drept civil te vor ajuta să remediezi situația. Colaborând cu noi, vom face tot posibilul pentru că tu să-ți primești contravaloarea corectă și vom echilibra șansele tale de câștig.