• Home
  • Parteneri
  • Cum funcționează aparatele dentare și ce trebuie să știți înainte de a începe tratamentul

Cum funcționează aparatele dentare și ce trebuie să știți înainte de a începe tratamentul

aparat dentar clinica stomatologica bucuresti

De exemplu, nu toată lumea are dinții drepți și zâmbetul desprins parcă dintr-o revistă cu star-uri de cinema. În acest caz, intervine necesitatea unui aparat dentar. Este posibil să aveți nevoie de un aparat ortodontic dacă aveți una sau mai multe dintre următoarele probleme dentare:

  • dacă dinții sunt strâmbi sau nealiniați, aparatul dentar poate ajuta la îndreptarea lor pentru a îmbunătăți mușcătura și sănătatea orală generală.
  • atunci când nu există suficient spațiu în gură pentru ca toți dinții să se potrivească corect, aceștia pot deveni supraaglomerați și pot cauza probleme cum ar fi dificultăți de curățare și risc crescut de carii și boli ale gingiilor.
  • dacă aveți o supramușcătură, submușcătură sau încrucișare, aparatul dentar vă poate ajuta să vă aliniați dinții și să vă îmbunătățiți mușcătura, reducând riscul de apariție a problemelor maxilarului, cum ar fi tulburarea TMJ.
  • aparatul dentar poate fi folosit și în scopuri cosmetice pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului prin îndreptarea dinților strâmbi sau prin închiderea golurilor dintre dinți.

În general, tratamentul ortodontic cu aparat dentar este recomandat copiilor și adolescenților, dar poate fi benefic și pentru adulți, inclusiv atunci când au frecvent anumite probleme dentare cauzate de poziționarea incorectă a dinților.

aparat dentar
Shot of teeth with braces

1.     Pregătirea de colarea unui aparat dentar

Colarea unui aparat dentar impune o pregătire preoperatorie, cu anumite etape importante, de îndeplinirea cărora depinzând succesul tratamentului ortodontic.

Primul pas este să programați o consultație cu un medic stomatolog profesionist cu profil în ortodonție. Acesta va evalua sănătatea orală și va determina cel mai bun curs de tratament pentru nevoile dumneavoastră individuale.

Este important să dați anumite analize de sânge și, eventual, să efectuați o radiografie a danturii (set ortodontic), care ar prezenta starea generală a dinților, precum și ar scoate la iveală carențele existente.

Dacă urmați anumite tratamente, ar fi indicat să stopați administrarea preparatelor care pot crește riscul de sângerare, cum ar fi anticoagulantele sau să înlocuiți anumite dozaje cu analoage care nu ar interfera cu tratamentul.

Menținerea unei bune igiene orale este importantă înainte și după procedură pentru a preveni infecția și pentru a facilita vindecarea. Inclusiv, este cazul ca medicul să vă ofere instrucțiuni necesare pentru a menține igiena orală corespunzătoare, inclusiv pe perioada postoperatorie, când mai poate persista un anume disconfort.

2.     Cum funcționează aparatele dentare?

Aparatele dentare funcționează prin aplicarea unei forțe blânde și constante asupra dinților pentru a-i muta treptat în poziția dorită. Acestea constau din brackets care sunt atașate de dinți și fire care conectează bracket-urile și aplică presiune pe dinți. Benzile elastice sunt, de asemenea, folosite pentru a ajuta la alinierea dinților.

Există mai multe tipuri de aparat dentar, inclusiv cele tradiționale din metal, ceramice, linguale (care sunt plasate pe spatele dinților) și transparente (cum ar fi Invisalign). Ortodontul poate recomanda cel mai bun tip de aparat dentar pentru nevoile dumneavoastră individuale.

Durata tratamentului cu aparat dentar poate varia în funcție de caz, dar, în general, durează de la 6 luni la 2 ani. Acesta necesită întreținere și ajustări regulate pentru a funcționa eficient. Tratamentul poate include întâlniri periodice cu medicul ortodont pentru ajustări și schimbări de sârmă, precum și practici adecvate de igienă orală, cum ar fi periajul și folosirea aței dentare.

Evident, aparatul dentar poate provoca un oarecare disconfort și durere, mai ales după o ajustare. Acest lucru este normal și de obicei poate fi gestionat cu analgezice fără prescripție medicală și prin consumul de alimente moi.

În timpul tratamentului, evitați anumite alimente care pot deteriora sau rupe bracketurile sau arcurile, precum ar fi alimentele tari și lipicioase.

Pentru un tratament stomatologic eficient, puteți alege clinica stomatologică din București Dentarbre. Vă pun la dispoziție medici profesioniști și echipament tehnic de cea mai înaltă calitate. Programați o vizită la ei astăzi și lăsați-i să vă ajute să mențineți o sănătate orală optimă.