Aspectul exterior al casei este practic cartea de vizită a acesteia.Textura, culorile trebuie alese astfel încât să se îmbine armonios cu stilul arhitectural al clădirii și de ce nu, să definească stilul proprietarului. Află tot ce te interesează despre tipurile de tencuieli decorative și optează în mod informat pentru varianta care te reprezintă.
Rolul tencuielii decorative – Tipuri de finisaje care dau mai multă personalitate casei
Tencuiala decorativă pentru exterior este ultimul finisaj aplicat pe fațada clădirii. De asemenea, are un impact semnificativ asupra designului exterior. Practic, tencuiala decorativă este haina locuinței tale, pe care trebuie să o alegi după criterii testate.
- Tencuiala decorativă minerală
Este categoria de tencuială perfectă pentru cei care adoră decorațiunile inspirate din natură. În plus, menține temperatura din interior, asemenea unui termostat. Are în componență var hidratat, ciment alb, aditivi și agregate naturale. La Novacolor-Romania.ro gasesti tencuiala decorativă minerală care este permeabilă, indicată pentru suprafețe minerale, beton, ipsos, ciment și sisteme termoizolate. Alege această vopsea și dăruiește casei tale o estetică elegantă cu gama de vopsele ecologice, obținute din materiale regenerabile pentru finisaje exemplare.
- Tencuielile decorative siliconice
Această categorie de tencuială decorativă include rășini siliconice, stabilizatori, pigmenți acrilici, agregate minerale, aditivi și apă. De asemenea, se remarcă prin flexibilitate și permeabilitate. Acestea sunt sugerate de specialiști pentru clădirile din zonele montane, marine, zone cu umiditate crescută.
- Tencuielile decorative silicate
Acestea includ silicat de potasiu, ingrediente minerale, microfibre, pigmenți acrilici, aditivi și apă. Este tencuiala concepută în special pentru termosistemul cu vată bazaltică.
- Tencuielile decorative acrilice
Sunt cele mai folosite, cu o aderență bună și sunt compuse din rășini acrilice, agregate naturale și aditivi.
- Tencuielile decorative mozaicate
Acestea sunt utilizate cel mai des pentru finisarea gardurilor sau a soclurilor datorită rezistenței la șocuri mecanice.
Criterii după care alegi culorile pentru tencuiala decorativă
Paleta cromatică reprezintă una dintre cele mai dificile alegeri când vine vorba de finisajul casei. Ca să mergi la sigur respectă câteva criterii esențiale: locul în care este construit imobilul, rezistența culorii la murdărie, la intemperii și expunere la soare, designul casei și nu în ultimul rând, de preferințele tale.
- Nu combina mai multe culori, mai ales dacă sunt nuanțe intense
- Culorile stridente se pot decolora, absorb mai multă căldură și afectează cu timpul termoizolația
- Acordă atenție zonei în care se află casa. De exemplu, pentru casele din zonele de munte sunt indicate tencuieli în nuanțe închise, pentru casa de la malul mării, nuanțe neutre sau marine. Casele din zone urbane, cer respectarea arhitecturii urbane. De exemplu, o culoare de roșu aprins într-un cartier de case galben pal sau crem sau într-o zonă cu multă vegetație în jur, ar atrage atenția într-un sens negativ.
- Stilul casei este un punct care trebuie luat în calcul atunci când pornești în căutarea culorii perfecte a fațadei. Fațadele trebuie să fie în armonie cu interiorul casei. Nu se cere aplicarea aceleași culori, ci a uneia cu care să se potrivească. De exemplu, nu poți vopsi exteriorul casei într-o culoare gri ciment, atâta timp cât, interiorul respectă stilul rustic.
- Tencuielile exterioare policromatice sunt pretențioase și astfel ai două variante: fie ceri părerea unui arhitect, fie aplici culori complementare și un număr limitat de tonuri.
Fațada casei este o investiție pentru că oferă trei avantaje indispensabile pentru siguranță și confort: protejează casa de condiții climatice nefavorabile, îmbunătățește aspectul și amplifică valoarea financiară.
Sursa foto: shutterstock.com