• Home
  • Parteneri
  • Secretul roadelor bogate! Elementele esențiale din cele mai bune îngrășăminte

Secretul roadelor bogate! Elementele esențiale din cele mai bune îngrășăminte

Secretul roadelor bogate Elementele esentiale din cele mai bune ingrasaminte

Unul dintre cele mai importante avantaje pe care ți le oferă locuitul la curte este posibilitatea de a avea propria grădină sau livadă. Cel mai bine îi stă unui gospodar atunci când plantează pomi sau alte plante și se îngrijește de ele în mod corespunzător. De altfel, ai nevoie de foarte puține pentru a pune bazele unei grădini care să îți stârnească mândria.

Îți trebuie locul, ideea, semințele pentru plantele pe care le vrei, îngrășăminte de calitate și multă dedicare. În doar câteva luni, vei putea observa roadele la care ai visat. Pentru a putea să te bucuri de așa ceva, este necesar să înțelegi de ce sunt necesare îngrășămintele. Iată care sunt principalele elemente din hrana plantelor și cum contribuie la recoltă, fiecare dintre ele.
Cele mai importante elemente din îngrășăminte
Sunt mulți factori care influențează calitatea unei recolte. Unii dintre aceștia nu pot fi controlați, iar cel mai bun exemplu este reprezentat de condițiile meteorologice. Acestea pot provoca probleme, însă există metode prin care anomaliile pot fi preîntâmpinate. În același timp, există și factori pe care îi poți controla mult mai ușor.

Îngrășămintele sunt reprezentantele principale ale acestei categorii. Orice organism are nevoie de hrană pentru a putea să crească și să se dezvolte armonios. Este și cazul plantelor, firește. Pe lângă apă, este foarte important ca plantele din grădina sau livada ta să se bucure și de îngrășăminte de calitate.

Există mai multe tipuri de îngrășăminte, iar pentru a le alege este util să știi care sunt elementele chimice pe care multe dintre acestea le conțin. De asemenea, este necesar să fii la curent cu impactul pe care fiecare astfel de element în are asupra plantelor. De pe lista acestor elemente, pe care le găsești în cele mai bune îngrășăminte de la Biosel, fac parte:

Azotul – foarte important pentru plantele legumicole si plantele ornamentale decorative. În cantitate optimă, favorizează absorbția de magneziu, element important și el. Excesul de azot conduce la o perioadă de vegetație mai lungă și la o fructificare întârziată. De asemenea, excesul poate conduce la apariția de nitriți și nitrați în fructele sau frunzele destinate consumului. Lipsa de azot conduce la creșteri slabe și frunze îngălbenite.
Calciul – întărește pereții celulari. Utilizat în exces, provoacă cloroză și îngălbenirea frunzelor. Lipsa de calciu determină stoparea dezvoltării plantelor sau creșterea lor cu o rezistență scăzută la șocuri mecanice și agenți patogeni.
Fosforul – contribuie la fixarea plantei și la rezistența sa la temperaturi extreme. În lipsa fosforului, coacerea este întârziată, iar rezistența la factorii nocivi de mediu scade.
Magneziul – esențial pentru procese biochimice precum metabolizarea apei sau dezvoltarea organelor de reproducere. În caz de insuficiență, plantele cresc mult mai încet, iar fructele întârzie să apară. În exces, magneziul poate chiar să ucidă plantele.
Potasiul – ajută la hidratarea corectă a plantelor și la protejarea împotriva gerului și secetei. Utilizat în exces, potasiul poate genera roade de slabă calitate. În caz de insuficiență, plantele sunt mai puțin rezistente și au un aspect veștejit. Potasiul este esențial pentru roșii, sfecla sau cartofi;
Sulful – esențial pentru fotosinteză și biosinteză. Dacă ai plantații de varză, roșii, ceapă sau sfeclă, trebuie să folosești îngrășăminte bogate în sulf. În lipsa sa, plantele nu se vor dezvolta corect și nu vor putea produce roade.

Acestea sunt cele mai importante elemente chimice necesare plantelor din grădina sau livada ta, pentru a se dezvolta armonios. Este foarte bine să apelezi la îngrășăminte de calitate, care să conțină substanțele în cantități optime, adaptate nevoilor plantelor tale!

Sursa foto: Pixabay.com