• Home
  • Parteneri
  • Vrei să îți protejezi fișierele importante din calculator? Iată CUM poți face acest lucru!

Vrei să îți protejezi fișierele importante din calculator? Iată CUM poți face acest lucru!

VREISI1

Hard disk-ul (prescurtat HDD) calculatorului tău este unul dintre elementele cele mai importante ale acestuia. Atunci când el se defectează, devine dificil să îți folosești device-ul, poate chiar imposibil. Pe HDD se află stocate toate datele, fie ele poze, filme, muzică, jocuri sau alte fișiere. 

În momentul în care un HDD se defectează, prima impresie a oamenilor e că și-au pierdut toate fișierele. Însă, trebuie să știi că există posibilitatea recuperării datelor din laptop, operațiune care are loc doar într-un mediu controlat și este efectuată de către specialiști, cum sunt cei de la Depanarelaptop.ro. Dacă îți dorești să protejezi fișierele înainte de a ajunge în acest punct, citește articolul în continuare pentru a afla cum! 

Soluția pentru protecția fișierelor importante? Backup-ul!

Backup-ul poate fi definit ca fiind copia de rezervă a fișierelor tale importante. E mai ușor să te ocupi câteva minute să realizezi copii de rezervă ale unor fișiere, decât să te îngrijorezi că îți poți pierde oricând fișierele pentru că hard disk-ul s-a defectat. Bineînțeles, poți apela oricând la servicii de recuperare a datelor, însă, uneori, nu toate fișierele vor fi recuperate. Procesul este influențat de o multitudine de factori care nu se află în controlul tău, dar, ceea ce se află în controlul tău e backup-ul periodic. 

Așadar, cu ajutorul procesului de backup, nu vei muta pur și simplu datele de pe device-ul unde sunt stocate, ci vei realiza o copie a acestora, pe care o vei depozita într-un alt mediu de stocare. Poți alege între stocarea cloud sau stocarea pe un alt device pentru a păstra copia fișierelor în siguranță. 

Este necesar să faci periodic un update al backup-ului. Spre exemplu, poți verifica săptămânal dacă au apărut alte fișiere importante pe care îți dorești să le păstrezi în siguranță și apoi să le copiezi. De asemenea, periodic, verifică în ce stare se află backup-ul și treci rapid prin toate fișierele de acolo, pentru a te asigura că sunt așa cum le-ai lăsat. 

Chiar și atunci când ai copii ale celor mai importante fișiere, iar HDD-ul s-a stricat, e recomandat să încerci recuperarea datelor de pe acesta, întrucât, există posibilitatea să fi uitat de existența anumitor fișiere și ele să nu se afle în arhiva ta de back-up. 

Dacă alegi ca mediu de stocare al arhivei un HDD extern, nu uita că el se poate defecta la rândul său și va fi nevoie să apelezi la serviciile de recuperare a datelor. Fișierele pot fi pierdute și datorită unor defecțiuni ale software-ului sau infiltrarea unor viruși, nu doar a defecțiunii hardware-ului. În plus, este important să îți menții device-ul „curat”. Ce presupune acest lucru? Ei bine, e necesar să te asiguri că ștergi periodic fișierele pe care nu le mai folosești pentru că ele doar ocupă memoria internă a dispozitivului.

Nu amâna momentul în care începi să faci backup-ul fișierelor tale. Defecțiunile pot să apară în orice moment și tu să îți pierzi pentru totdeauna datele stocate pe device. Dacă vei ajunge în această situație, apelează întotdeauna la un service de încredere. Doar specialiștii au șanse de a întreprinde cu succes operațiunea de recuperare a datelor. 

Sursă foto: Shutterstock.com