• Home
  • Monden
  • Doctorul care a operat-o de cancer pe Rona Hartner rupe tăcerea, la o lună de la moartea artistei: „Am făcut tot ce am putut”. Mircea Beuran a dezvăluit ce șanse de vindecare avea vedeta, dacă apela la medicii din România

Doctorul care a operat-o de cancer pe Rona Hartner rupe tăcerea, la o lună de la moartea artistei: „Am făcut tot ce am putut”. Mircea Beuran a dezvăluit ce șanse de vindecare avea vedeta, dacă apela la medicii din România

rona-hartner-moarte

La aproximativ o lună după ce artista Rona Hartner a decedat în urma unei lupte grele cu cancerul, Prof. dr. Mircea Beuran, medicul care a tratat-o anterior pentru cancerul la colon, a vorbit despre situația regretatei artiste. Într-o emisiune moderată de Cristi Brancu, Prof. Beuran a explicat că Rona Hartner a ales să urmeze tratamentul oncologic în Franța, deși a fost operată de cancer la colon în România, și că evoluția bolii ei a fost una pozitivă pentru o perioadă.

Prof. Beuran a menționat că a fost șocat să afle despre moartea artistei și că nu crede că tratamentul în România ar fi putut schimba evoluția finală a bolii, având în vedere stadiile avansate ale acesteia și natura tumorilor pulmonare și cerebrale cu care se confrunta în ultimele etape ale vieții.

Într-un interviu acordat de pe patul de spital cu patru luni înainte de a deceda, Rona Hartner a dezvăluit că a fost diagnosticată cu un nou tip de cancer la plămâni, diferit de cancerul de colon tratat anterior. Artista a ales să continue tratamentul în Franța, dar, din nefericire, nu a supraviețuit, decedând pe 23 noiembrie 2023. Prof. Beuran a subliniat importanța progreselor realizate în tratamentul anumitor tipuri de cancer, însă a recunoscut că în cazuri avansate și complicate precum cel al Ronei Hartner, opțiunile de tratament pot fi limitate.

„Prof. dr. Mircea Beuran: Cancerul este pe podium, cum se spune, traumatologia și bolile canceroase ale tubului digestiv ocupă două locuri importante. Există și alte cauze de moarte în cardiologie, neurologie, dar la ora actuală văd că există o căutare a modului în care să se explice și să se facă o prevenție.

Să existe un registru în care sunt toți bolnavii de cancer, ținuți într-o evidență, pentru că s-au făcut progrese chiar importante pentru anumite tipuri de cancer, în care rata de supraviețuire a crescut, calitatea vieții a unui canceros este chiar mai bună decât acum zece, cincisprezece ani. Rezultatele acestea încurajează.
Reporter: Dumneavoastră ați tratat-o pe Rona Hartner. V-a lăudat foarte tare că ați găsit-o într-un stadiu destul de avansat, de cancer de colon.

Prof. dr. Mircea Beuran: Noi am fost vecini în copilăria ei. Ne-am întâlnit de câteva ori și apoi a fost bucuria de a ne revedea la spital. Mi-a părut rău că avea un stadiu avansat, dar am făcut tot ce am putut. Ea și-a dorit ca partea de tratament oncologic să-l facă în Franța. Avea încredere în chirurgul din România, dar voia tratamentul să-l facă în Franța. Așa a fost, mi-a transmis tot timpul perioada în care se controla că evoluția ei este foarte bună. La un moment dat corespondența noastră s-a întrerupt, am aflat indirect că are o problemă pulmonară, neștiind dacă este vorba despre o metastază sau cancer nou. Și apoi am aflat cu tristețe că a murit.
Reporter: Credeți că dacă s-ar fi tratat în România i-ar fi prelungit cumva viața?
Prof. dr. Mircea Beuran: Nu, stadiile acestea avansate și tumorile pulmonare, cerebrale, în stadiul în care ea a fost, nu se pot trata în niciun fel.”, a povestit Prof. dr. Mircea Beuran în emisiunea lui Cristi Brancu.